nlc.hu
Aktuális

Jól szerepeltek a magyarok a szakmák olimpiáján

Kiválóan szerepeltek a magyar fiatalok a „Szakmák Olimpiáján”

A magyar csapat fantasztikusan teljesített a WorldSkills Competition 2022 Special Edition világversenyen.

Az idei WorldSkills világversenyt eredetileg 2022 októberében tartották volna Sanghajban, de a szervezők a kínai járványügyi helyzet miatt lemondták a rendezvényt. A világversenyt 15 ország 26 városában bonyolították le 62 versenyszámban. 57 országból 1015 versenyző mérettette meg magát szeptember 7. és november 26. között, Magyarországot 23 versenyszámban 27 fiatal szakember képviselte 10 különböző országban.

„A legnehezebb felkészülési időszakon vagyunk túl, de azt gondolom, hogy ez még inkább rugalmasabbá tesz minket. Szokták mondani, hogy ami nem öl meg, az megerősít, ez itt hatványozottan igaz. Az, hogy különböző helyszíneken kellett helytállnunk, és ilyen szerteágazó módon kellett intézni a szervezési munkát, még magabiztosabbá tett minket szakmailag. Azt látom, hogy mind a szakértők, mind a támogatók a kezdeti nehézségek után hamar felismerték, hogyan tudnak az új helyzethez alkalmazkodni és segíteni a versenyzők felkészülését és sikeres szereplését” – mondta el Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója.

szakmák olimpiája ws

Fotó: RedLemon

A magyar versenyzők részvételét a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi szakmai versenyeken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi és koordinálja, szponzorokkal együttműködve biztosítja a versenyzők felkészítését az eredményes szereplésre, így a mostani, összesen 15 érem is egy közös siker. „Az eddigi világversenyeken elért legjobb összesített országhelyezésünk a huszadik volt, innen ugrottunk idén a tizenkettedik helyre. A kiválósági érmek tekintetében is pozitív a tendencia, és bízom benne, hogy ez a minőségi teljesítmény még inkább erősödni fog a következő versenyeken” – tette hozzá Vörös-Gubicza Zsanett.

A magyar csapat sikeres szereplését egy sajtóreggelin ünnepelték, ahol a fiatal tehetségeket Offner Márton ezüstérmes víz-, gáz- és fűtésszerelő, valamint Darabos Lili, kiválósági érmes szépségápoló képviselte. Az eseményen Vörös-Gubicza Zsanett mellett részt vett még Hajas László, mesterfodrász, a WorldSkills Hungary fodrász szakértője. A moderátor, Holdampf Linda stylist és műsorvezető oldalán Kucsera Gábor világbajnok kajakozó, olimpikon köszöntötte a „Szakmák Olimpiáján” sikeresen szereplő fiatalokat. A sportoló jelenléte nem véletlen, jelenleg ő is az asztalos szakmát tanulja, bizonyítva, hogy a szakmaválasztás már nem feltétlenül egy egész életre szól.

„A pandémia alatt ahelyett, hogy új kerti bútorokat vettünk volna, inkább felújítottam a régiket. Innen jött az asztalos szakma iránti szerelem. Eljutottam oda, hogy lett egy saját műhelyem saját csapattal, és jött a vágy, hogyha már ezt csinálom és ezt a céget vezetem, értsem is a szakmát. Az iskola mellett a mindennapokban, a gyakorlatban tanulom a legtöbbet, csatlakozom én is a srácokhoz a műhelyben, amikor a cégvezetés mellett van erre időm. Velük gyakorlok, nézem azokat a dolgokat, feladatokat, amiket el kell sajátítsak” – árulta el az olimpikon.

kucsera gábor

Fotó: RedLemon

A WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenyen ezüstérmes lett Offner Márton mellett Sisák Botond webfejlesztő, bronzérmet szerzett Bokor Péter és Hutter Péter kertépítők csapata. Kiválósági érmet szerzett Darabos Lili mellett Lakos Bence szoftverfejlesztő, Bóné Áron Zoltán informatikai rendszerüzemeltető, Ferenczi Krisztofer és Kovács Márton csapata mechatronika szakmában, Uszkó Dorka Csenge grafikus, Nagy Dániel épületasztalos, Sajtos Dániel bútorasztalos, Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban, Perge Zsolt fodrász, Ölbei Zsolt László autószerelő, Czimmer Bálint festő és dekoratőr, valamint Szabó Bence villanyszerelő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top