nlc.hu
Aktuális

Betiltják a kisállatkereskedést New Yorkban

Nem lehet kisállatokkal kereskedni az állatkereskedésekben New Yorkban

A tiltás egyelőre a kutyákra, a macskákra és a nyulakra vonatkozik 2024 decemberétől.

Egy 2024 decemberében hatályba lépő törvény értelmében tilos lesz kutyák, macskák és nyulak árusítása a New York-i állatkereskedésekben. Az erről szóló törvényt csütörtökön írta alá Kathy Hochul kormányzó. A Kaliforniában, Illinois-ban és Marylandben – és a briteknél – már bevezetett szabályozás célja, hogy véget vessen az úgynevezett „kölyökkutyagyárak” működésének – írja az MTI.

Kisállatkereskedés

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az állami törvényhozásban kétpárti támogatással elfogadott törvény a politikus szerint ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az állatkereskedések az állatmenhelyekkel karöltve részt vegyenek az örökbefogadások ösztönzésében. Noha a törvény hatályba lépésével az emberek vásárolhatnak majd állatokat közvetlenül a tenyésztőktől, Hochul szerint az új szabályozástól az elvtelen és nagyüzemi szaporítók visszaszorításában is eredményt várnak. Matt Bershadker, az Amerikai Állatkínzásellenes Társaság vezetője nyilatkozatában egyenesen az állatok és állattartók érdekében elért „történelmi jelentőségű győzelemnek” nevezte a törvény elfogadását.

A kölyökkutyagyárakban barbár körülmények között szaporított állatok értékesítésének megszüntetésével New York végre elveszi a lehetőséget a brutalitásból nyerészkedő kiskereskedőktől és a kereskedelmi szaporítóktól

– fogalmazott.

Míg az állatvédő csoportok üdvözölték a törvényt, a kisállatkereskedők arra hívták fel a figyelmet, hogy a szabályozás károsítja az ágazat tisztességesen működő szereplőit, egyebek között azzal, hogy megnehezíti a háziállatok beszerzését és elősegíti az etikátlan tenyésztők térnyerését a feketepiacon. Jelenleg ugyanis az engedélyezett és szabályozott helyi kereskedések ellenőrzik a tenyésztőket és szavatolják az újonnan született állatok egészségét és megfelelő elhelyezésüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top