nlc.hu
Aktuális

Shane Tusup performansza

Szétvagdosták Shane Tusupot, ollóval estek neki

Nem is ellenkezett a sztáredző.
Shane Tusup

A Magyar Nemzeti Múzeumban látható A háborúnak vége! – Ha akarod című Yoko Ono-kiállítás része a Levágott darab (Cut Piece) című performansz, amelynek résztvevője december 17-én Shane Tusup volt. A sztáredző ruhájából vághattak le tetszés szerinti darabokat a látogatók.

A Levágott darab című performansz – a múzeum közleménye szerint – egyszerre szól az önkéntes alávetettség és adományozás gesztusáról, az erőről, a megfélemlítésről, a fizikai kiszolgáltatottságról, az emberrel szembeni agresszióról és az áldozatvállalás erejéről. A széken ülő emberen – akinek némán, érzelmek nélküli arckifejezéssel kell ülnie – múlik, hogy meddig tart a projekt: levághatják valamennyi rajta lévő ruháját, de bármikor dönthet úgy is, hogy nem folytatja. A levágott ruhadarabot a vendégek borítékba tehetik és elküldhetik egy szerettüknek.

Az amerikai sztáredző a közösségi oldalán mutatta meg, hogyan szedték darabokra:

Mindemellett köszönetet is mondott. “Nagyon örülök, hogy ennyien eljöttetek ma és egy-egy darab ruha levágásával hozzájárultatok a rendezvény sikeréhez, valamint, ami, még ennél is fontosabb, a jegy árával támogattátok az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak megsegítését” – írta a videóhoz.

Kiemelt kép: Fotó: Nagy Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top