nlc.hu
Aktuális

Robbanás történt az Európába tartó fontos orosz gázvezetéken

Robbanás történt az Európába tartó legfontosabb orosz gázvezetéken

Három gázipari munkás életét vesztette, miután robbanás történt Urengoj–Pomari–Ungvár gázexportvezetéken.
Robbanás utáni lángok

Robbanás nyomán tűz ütött ki kedden az Urengoj–Pomari–Ungvár gázexportvezeték csuvasföldi szakaszán, az incidensben három gázipari munkás életét vesztette, egy pedig megsérült.

Erről a TASZSZ orosz állami hírügynökség a helyi mentőszolgálatra hivatkozva számolt be. A katasztrófavédelmi szolgálatok a gázvezetékből kicsapó fáklyalángot már eloltották – közölte a csuvasföldi rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Oleg Nyikolajev, a régió vezetője Telegram-bejegyzésben azt írta, hogy a robbanás a gázvezetéken építési és szerelési munkálatok során történt. Hozzátette, hogy a hatóságok minden szükséges intézkedést meghoznak a baleset helyszínén, Jambahtyino községnél.

A Gazprom Transzgaz Nyizsnyij Novgorod közölte, hogy a történtek okának megállapítására különbizottság alakult. A csuvasföldi rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a balesetet gázszivárgás okozhatta.

A londoni székhelyű ICE tőzsde adatai szerint a történtek hírére közel 1260 dollárra ugrott a földgáz ezer köbméterének ára Európában. A teljes áremelkedés a nap eleje óta meghaladja az 5 százalékot.

Az 1420 milliméter átmérőjű Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezeték 1983-ban épült, hogy földgázt szállítson Közép- és Nyugat-Európa országaiba. A csővezeték a TASZSZ szerint a Kurszk megyei Szudzsa gázmérőállomás közelében keresztezi az orosz-ukrán határt, majd a gáztranzitszállítás elsősorban az ukrán-szlovák határhoz közeli ungvári, a magyar határ közelében lévő beregszászi és a romániai határon lévő tekeházi kompresszorállomáshoz történik.

November közepén egy időre leállt a Barátság kőolajvezeték, mert a belorusz-ukrán határon rakétatalálat érte az egyik transzformátor-állomást, amely a kőolajvezeték áramellátásáért felelt. 

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top