nlc.hu
Aktuális

Téli vihar tombol Amerikában

Téli vihar tombol Amerikában: perceken belül fagyási sérüléseket okozhat a hideg

A szakértők szerint az Egyesült Államokban és Kanadában tomboló hóvihar mindössze 5-10 perc alatt fagyási sérüléseket okozhat a csupasz bőrön – írta meg a BBC.

Az orkán miatt több államban, közel 135 millió lakosra adtak ki riasztást – mindezt néhány nappal az ünnepek előtt. A jelzés parttól partig terjed, a floridai Napospart és Mexikó határa között. A vihar miatt a nagyobb reptereken járatok ezreit kellett törölni, az előrejelzés szerint pedig minden idők leghidegebb karácsonyára számíthatnak az amerikaiak: néhol még -45 Celsius fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.

Síléccel közlekedő pár Buffalo külvárosában.

Síléccel közlekedő idős pár Buffalo külvárosában (Forrás: Getty Images)

A meteorológusok szerint a téli vihar péntekre úgynevezett bombaciklonná válhat.

A bombaciklonnak nevezik azokat a veszélyes viharokat, amelyek gyorsan erősödnek, és a központi légnyomásuk 24 óra alatt legalább 24 millibarral csökken. A sarkvidéki légtömeg az előrejelzések szerint erős széllökéseket és -9,4 °C-os hőmérsékletet hoz a texasi El Pasóba is, ahol az újonnan érkezett, papírok nélküli dél-amerikai bevándorlók tucatjai alszanak az utcán.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul a viharra való tekintettel szükségállapotot hirdetett, hasonlóan Kentucky, Észak-Karolina, Nyugat-Virginia, Georgia és Oklahoma vezetőihez, míg Wisconsinban „energetikai vészhelyzetet” hirdettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top