nlc.hu
Aktuális

Lavina az ausztriai Lech-Zürsben

Lavina sodort el több síelőt Ausztriában, két embert még mindig keresnek – frissítve

Két feltételezett eltűnt után még mindig kutatnak, miután vasárnap délután lavina temetett maga alá több embert Ausztriában.

Több embert temetett maga alá lavina az ausztriai Lech-Zürs alpesi síterületen vasárnap, eddigi értesülések szerint ketten megsérültek – közölték helyi hatóságok.

Christian Gantner, Vorarlberg tartomány biztonsági miniszterének esti közlése szerint már csak két feltételezett eltűnt után kutatnak, a többiek időközben előkerültek. Gantner ugyanakkor bizakodónak mutatkozott, hogy jól vannak, mivel egyelőre nem érkezett bejelentés eltűnt személyekről a hatóságokhoz.

A mentésben részt vevők gyülekeznek a Lech-Zürs síparadicsomban, miután egy lavina több embert maga alá temetett 2022. december 25-én

A mentésben részt vevők gyülekeznek a Lech-Zürs síparadicsomban, miután egy lavina több embert maga alá temetett 2022. december 25-én (Fotó: Peter RINDERER / EXPA / AFP)

Korábban egy síelő videófelvétele alapján azt feltételezték, hogy tíz embert sodort el a hótömeg. Legfrissebb értesülések szerint a felvételen látható emberek közül hatan sértetlenül megúszták a szerencsétlenséget.

Egy embert sikerült élve, de sérülten kimenteni a hótömegek alól, őt az innsbrucki kórházba szállították légi úton. Egy másik személynek önerőből sikerült kiszabadulni a hó alól és eljutni Bludenz városának klinikájára.

Kutató-mentő műveletet indítottak helikopterek, valamint keresőkutyák bevonásával. Értesülések szerint száznál is többen vesznek részt a mentésben. A lavina délután három óra magasságában zúdult le a 2720 méter magas Trittkopf hegycsúcs térségében.

„Mindent megteszünk a télisportolók előkerítése érdekében” – áll Lech településének közleményében. Az éjszakai keresés folytatásához a hatóságok fényszórókat igényeltek.

Frissítés!

Hétfőn nem sokkal hajnali 1 óra előtt a rendőrség megerősítette, hogy az összes eltűntet megtalálták – írja a Guardian az Austria Press Agency nyomán. A hatóságok szerint négy ember sérült meg, köztük egy férfi, akit részben maga alá temetett a lavina; őt súlyos sérülésekkel Innsbruck tartományi kórházába szállították. 

„Feltételezhető, hogy már nincsenek eltűntek” – áll a közleményben, de hétfőn még végeznek egy ellenőrző kutatást a biztonság kedvéért. 

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top