nlc.hu
Aktuális

Orbán Viktor fizetése 2023 márciustól

Havi 860 ezer forinttal kereshet többet Orbán Viktor márciustól

Márciustól emelkedik a miniszterelnök és az országgyűlési képviselők fizetése is.
Orbán Viktor

A hatályban lévő jogszabályok értelmében az országgyűlési képviselők fizetése az előző évi átlagbér háromszorosára emelkedik évről évre aszerint, hogy miként alakulnak a keresetek nemzetgazdasági szinten. A KSH adatai azt mutatják, hogy idén a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint pedig az idei teljes évet nézve 17,7 százalékkal nőnek majd a fizetések, vagyis bruttó 438 800 forintról nagyjából bruttó 516 467 forintra. 

Ez azt jelenti, hogy a jelenleg 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér körülbelül 230 ezer forinttal lesz több 2023 márciusától, ez megközelítőleg 1 millió 549 forintot jelent – amihez pluszban hozzászámolódnak az olyan juttatások, mint a bizottsági tagság vagy egyéb tisztségek betöltése. Egy bizottsági tag esetében az összefizetés akár 1 millió 860 ezer forintra rúghat. 

Orbán Viktor kormányfőt a képviselői alapbér mellett a házelnöki tiszteletdíj is megilleti, ami az alapjuttatás 2,7-szerese, vagyis a fenti adatokkal számolva – és a nyári fizetésemelését figyelembe véve – a miniszterelnök fizetése a jelenlegi 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet tavasztól.  

A 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolva az RTL.hu azt írja: Kövér László tiszteletdíja 4,2 millióra, míg Novák Katalin köztársasági elnöké 4,6 millió forintra nőne. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktor 2018 óta az átlagbér hatszorosában határozza meg a miniszterek fizetését, így, ha jövőre is tartja magát ehhez, akkor a tárcavezetők fejenként nagyjából 3,1 millió forintos fizetést kaphatnak, azaz 460 ezer forinttal többet, mint eddig. 

Összehasonlításképp, januártól az átlagos nyugdíj 27 ezer forinttal nő és 207 ezerre emelkedik, míg a bruttó minimálbér körülbelül 32 ezer forinttal nő és 232 ezer forintra emelkedik. A G7 számítása szerint januártól egy pályakezdő gimnáziumi tanár bruttó fizetése 241 ezer forintról 263 ezer forintra nőhet, ami alig ezer forinttal több, mint a jövő évi garantált bérminimum.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top