nlc.hu
Aktuális

Nincs óriási érdeklődés a pedofil-nyilvántartásra

Havonta magyarok százai ellenőrzik, hogy szerepel-e ismerősük a pedofil-nyilvántartásban

Havonta több, mint százan használják ki azt a 2022. február 1-jén megnyílt lehetőséget, amivel ellenőrizhető, hogy szerepel-e valaki a gyerek elleni szexuális bűncselekményeket elkövetők adatbázisában – írta meg a Telex.

A lap szerint az ügyfélkapu felületén elérhető újítás indításakor a Belügyminisztérium nagy érdeklődésre készült, de az első napokban tapasztalt roham hamar lecsillapodott. „Két-három nappal a rendszer indulását követően nagyobb számú lekérdezés volt tapasztalható, majd ezt követően minimálisra csökkent az ügyleírást megtekintők, adatlekérdezést végzők száma” – írta a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya tavasszal a Telex kérdésére.

Év végén a lap újabb adatigényléssel fordult a hatóságok felé. A válaszból kiderült, hogy 2022. február 1-je és 2022. november 21-e között 7 134 db adatigénylés érkezett a felületre. A legnagyobb érdeklődés februárban, márciusban és májusban volt, szeptemberben viszont alig néhány tucat lekérés érkezett.

 A szórványos használatot mutató számok mellett nem meglepő, hogy panaszból, visszaélésből, problémából sem volt sok – írta a Telex. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) magától, hivatalból észlelt egy jogsértést még márciusban, és vizsgálatot is indított az ügyben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top