nlc.hu
Aktuális

Nem minden 30 alatti anya kap adómentességet

Nem minden 30 alatti édesanyára fog vonatkozni az adómentesség

Csak akkor jár az szja-kedvezmény, ha a gyermek 2023. január elseje után születik.
Egy nő leteszi a kanapéra a kisbabát

Ahogy arról mi is beszámoltunk, 2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. A bejelentést sokan úgy értelmezték, hogy a kedvezmény minden 30 év alatti anyára vonatkozik, ez azonban nem így van – írta meg a 24.hu.

A lap szerint a bejelentésben a „vállalnak” szón van a hangsúly, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet 5. paragrafusa szerint ugyanis a rendelet szerinti kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

Ez azt jelenti, hogy az az anya, akinek gyermeke 2023. január 1-jén születik, jogosult a 30 év alatti anyák adómentességére, viszont aki 30 év alatti, de 2022. december 31-én vagy azt megelőzően született gyermeke, elesik tőle. Ugyanakkor ha újabb gyermeke születik 30 éves koráig, akkor élhet a kedvezménnyel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top