nlc.hu
Aktuális

Praktikus tanácsok szilveszterre állattulajdonosoknak

PetárdaSTOP: vannak házi kedvencek, amik szilveszter után sosem kerülnek elő

Magunk is tehetünk azért, hogy az év utolsó napján ne történjen nagyobb baj.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület minden évben figyelmezteti a lakosságot arra, hogy a szilveszteri petárdázás és tűzijátékozás milyen veszélyekkel járhat az állatok számára. Mint közleményükben írják, a használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak.

Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat – haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert, vagyis több településnyi távolságot is képesek megtenni, és sajnos előfordul, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Két kutya bújik az ágytakaró alatt

Fotó: Getty Images

Az Orpheus praktikus tanácsai háziállat-tulajdonosoknak:

  1. A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvosnál beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, elérheti a gazdát.
  2. Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni.
  3. A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyen sétáltassunk, a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki az állatot.
  4. Biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top