nlc.hu
Aktuális

Ukrán segélyszállítmányon csalt egy magyar-ausztrál szélhámos

Százmilliókat csalhatott ukrán segélyszállítmányon egy magyar-ausztrál szélhámosnő

A nő tagadja a vádakat.
Egy orosz katonanő a Rajevszkij lőtéren, Krasznodar régióban, Oroszországban 2019-ben

Egy feltehetően magyar származású ausztrál szélhámosnőt vádol az ukrán véderő azzal, hogy több millió dollár értékű orvosi felszerelést lopott a katonáktól – írta meg a Daily Mail.

A 30 éves Fajk Emese – vagy Emese Fajk – 2020 decemberében menekült el Ausztráliából, miután kiderült, hogy hamis banki bizonylatokat használt egy valóságshow árverésén. A nő ezután Madeirán élt egy darabig, de miután kiderült, hogy meglopta a főbérlőjét, onnan is menekülni kényszerült.

Az ügy ott vett egy érdekes fordulatot, amikor a csaló júliusban az ukrán idegenlégió kommunikációs igazgatójaként bukkant fel „Mockingjay”  vagyis az Éhezők Viadala sorozatból ismert fecsegőposzáta hívójellel. Bár a Daily Mail nem talált bizonyítékot arra, hogy Fajk bűnös, a hozzájuk eljuttatott dokumentumokból az derül ki, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vizsgálatot folytat ellene a légió pénzeszközeinek állítólagos ellopása és az orosz hírszerzéssel való lehetséges kapcsolatai miatt.

Fajk azt nyilatkozta a lapnak, hogy még nem látott bizonyítékot az ellene felhozott vádak alátámasztására, és „rágalomhadjáratnak” nevezte őket. 

„Bárki írhat úgynevezett jelentéseket, de ezeket a jelentéseket bizonyítékokkal kellene alátámasztani” – mondta.

A Daily Mail által látott jelentésben azzal vádolják Fajkot, hogy ő áll egy 2,5 millió dolláros orvosi szállítmány eltűnése mögött: a rakomány ugyan megérkezett Kijevbe, de a frontra már nem jutott el. A rejtélyes módon eltűnt szállítmány többek között fájdalomcsillapítókat, infúziókat és kötszereket is tartalmazott.

A jelentés szerint emellett Fajk a bűnöző múltja miatt „rendkívül fogékony a zsarolásra, megvesztegetésre és/vagy nyílt toborzásra az Orosz Föderáció Biztonsági Szolgálatának tisztjei által”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top