nlc.hu
Aktuális

Dániában üres kézzel távoznának a bankrablók

Ezért nem éri meg bankot rabolni Dániában: már a pénzautomaták sem vonzóak a bűnözőknek

Már a pénzautomaták sem vonzzák a rablókat.

A  skandináv országokban meredeken csökken a bankrablások száma, 2021-ben egyetlen ilyen bűncselekmény történt, míg 2022-ben már egyet sem követtek el.

Bankrabló álarcban

Fotó: Getty Images
(A kép csak illusztráció)

Ennek egyik fő oka, hogy a készpénzforgalom már évek óta fokozatosan veszít jelentőségéből a kártyás, illetve mobiltelefonos alkalmazásokkal történő fizetések javára szerte a világon, így Dániában is. A trendet a koronavírus-járvány is felerősítette, így a pénzintézetekhez tartozó bankfiókok nem rendelkeznek jelentősebb készpénzzel.

A Portfólió azt írja, hogy a dán központi bank tavaly márciusban közölte, hogy 2021-ben a készpénzes fizetések a vásárlások alig 12 százalékát tették ki, míg 2017-ben ezek aránya még 23 százalék volt.

A rablók kezdetben a pénzautomaták feltörésére álltak át, de a megfigyelési és a műszaki biztonsági eszközöknek köszönhetően erről is leszoktak, túl kockázatosnak találták.

A bűnözők az utóbbi években inkább online csalásokkal próbálkoznak.

Itthon Ambrus Attila, azaz a Viszkisként ismert férfi volt a leghírhedtebb bankrabló. A férfi 10 éve szabadult a börtönből, könyveket írtak és filmet is készítettek róla. A Viszkis már rég maga mögött hagyta a múltat, családot alapított és keramikusként dolgozik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top