nlc.hu
Aktuális

Kiutasították volna Magyarországról

6 éve él Magyarországon, majdnem visszaküldtük oda, ahonnan eljött

A magyar idegenrendészet visszaküldött volna Oroszországba egy emberi jogi ellenzéki aktivistát, szerencsére a bíróság résen volt.

A Telex számol be a 2017 óta Magyarországon élő Jevgenyij Beljakov kálváriájáról. A férfi orosz emberi jogi, ellenzéki aktivista, hazájában már ítélte el bíróság csak azért, mert tüntetésen vett részt, tudja, milyen az, amikor az orosz nemzetbiztonság (FSZB) hallgatja ki.

Írtam cikkeket a putyini rezsimet kritizálva, melegjogi aktivista vagyok, jogvédő tevékenységet folytattam, tiltakozom az Ukrajna elleni háború ellen, mindezzel hazaárulást is rám húzhatnak, a háború megindítása óta minden lehet” – idézi a cikk Jevgenyij Beljakovot.

A Boldog Vazul-székesegyház Moszkva egyik legjelentősebb és legismertebb építészeti emléke. A Vörös téren áll (Fotó: pexels.com)

A Boldog Vazul-székesegyház Moszkva egyik legjelentősebb és legismertebb építészeti emléke. A Vörös téren áll (Fotó: pexels.com)

A 35 éves, történész végzettségű férfi magyarországi tartózkodási engedélye tavaly júniusban járt le, ahogy orosz útlevele sem volt érvényes már, ezért az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon közölték vele: 2022. szeptember 13-ig el kell hagynia az országot.

Jevgenyij a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordult, épp időben, hiszen kiderült, hogy a férfit az oroszok behívhatnák katonának és a frontra küldhetnék, ugyanis tartalékos lövészként tartják számon. Apró szépséghiba, hogy Jevgenyij sosem kapott lőkiképzést és mínusz 8-as dipotriájú a szeme. Maga sem érti, hogy került neve a lövészek közé.

A Helsinkinél azonban kapott jogi segítséget, a magyar bíróság végül a szerdai ítéletében megsemmisített az idegenrendészet döntését, a férfi – ideiglenesen – maradhat Magyarországon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top