nlc.hu
Aktuális

Börtönt kapott az Iszlám Államot dicsőítő magyar

Két év börtönt kapott a magyar férfi, aki az Iszlám Államot dicsőítette a neten

T. Dominikot háborús uszítás miatt ítélték kétéves börtönbüntetésre.
Kalapács a bíróságon

Budapest Környéki Törvényszék két év börtönbüntetésre ítélte háborús uszítás miatt T. Dominikot, akit azzal vádoltak, hogy az Iszlám Államhoz és az Al-Kaidához köthető propaganda-anyagokat tett közzé, melyek harcra buzdítanak. A döntés nem jogerős – számolt be a 444.

A harcra buzdító anyagok egy németországi székhelyű online felületen jelentek meg. A német rendőrök észrevették, hogy egy magyar személy is töltött fel anyagokat 2018 és 2019 között – összesen 18 fájlt. Radikális tartalmuk miatt a szolgáltató törölte ezeket, de a német hatóságok továbbították a magyar anyagokat a Terrorelhárítási Központnak.

A részben algériai származású fiatal férfi korábban nem vallotta bűnösnek magát, és ragaszkodott hozzá, hogy nem állt szándékában bárkit is terrorcselekményre buzdítani. Azt is tagadta, hogy támogatná az Iszlám Állam tevékenységét, elmondása szerint a terrorszervezethez köthető oldalakat csak azért látogatta, és a dicsőítő videókat azért töltötte fel, mert kíváncsi volt, érdekelte a téma.

Az ügyész szerint azonban T. Dominik nagy nyilvánosság előtt uszított, hiszen az interneten osztotta meg ezeket a tartalmakat, továbbá lelki kapcsolatot épített ki az iszlamista szervezetekkel, és segített azoknak népszerűsíteni erőszakos tevékenységüket.

T. Dominik büntetésébe beszámítják az előzetesben töltött időt, és mivel kétharmaddal szabadulhat – pont ennyi időt töltött előzetesben –, ha a jogerős ítélet nem lesz súlyosabb, nem kell a börtönbe visszamennie.

Az ítélet ellen az ügyész és az ügyvéd is fellebbezett, az ügy másodfokon folytatódik.

(Kiemelt kép: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top