nlc.hu
Aktuális

Beszélgettünk és verset is írattunk a ChatGPT-vel

„Nincsenek emberi érzéseim” – Beszélgettünk és verset is írattunk a ChatGPT-vel

A Chat GPT nem hiába húzott be pár nap alatt több millió felhasználót, hiszen olyasmit tud, amire eddig nem volt precedens: a keresőmotor információkat tud befogadni és komplex válaszokat alkotni elvontabb témákról is. Összeszedtük, mit kell róla tudni, és mire használhatod a hétköznapokban.

A jövő már nem csak az ajtón kopogtat, hanem be is tette a lábát a küszöbünkön. November 30-án indult útjára, az OpenAI mesterséges intelligencia kutatólaboratóriumából a legutóbbi őrület, a Chat GPT, aminek az indulást követő pár napban már 1 millió felhasználója volt.  Viszonyításképp, hogy lássuk, mekkora újításról van szó: a Facebooknak ehhez 10 hónap kellett.

Telefont használó nő

Fotó: Getty Images

Az amerikai Forbes azt írja, hogy az AI messze nem csak a legújabb „vírusszenzáció”, hanem valóban olyan technológia, amelyet bármely vállalkozás vagy magánszemély használhat, akár arra, hogy forradalmasítsa a munkáját vagy hogy a mindennapi tevékenységeit hatékonyabbá, könnyebbé tegye.

Jó, de mi az az AI?

Ma az AI kifejezést általában a „gépi, nyelvi tanulás” néven ismert technológiára használjuk. Nem szimulálja a természetes intelligencia minden aspektusát, mint például a világhírű robot, Sophia, aki már állampolgárságot is kapott Szaud-Arábiában, viszont képes tanulni – egyre jobbak és jobbak lesznek egy adott feladat végrehajtásában. A gépi tanulásnak köszönhetően már eddig is egy sor olyan virtuális eszköz született, amely megváltoztatta az életünket. Ilyen például az online információkeresés a Google segítségével, a online vásárlás az Amazonon,  vagy akár a filmnézés az HBO-n. Az úgynevezett nyelvi modell optimalizálásához egy emberi visszajelzéseken alapuló megerősítő tanulási módszert, az  RLHF-t, alkalmazták. Ennek köszönhetően, AI-alkalmazások legújabb fajtái lehetőséget kínálnak arra, hogy sokféle feladatra használjuk őket. Lecsekkoltunk belőlük párat.

AI Chat: mindent is megtudhatsz pár másodperc alatt

Itt van egyből a ChatGPT, az új őrület, amely képes többek között verset írni és programozni, sőt, tudományos, elvont témákban is válaszol.

Az ITE.hu emlékeztet arra, hogy bár megtévesztő lehet az érzés, amikor csetelni kezdünk egy ennyire okos szoftverrel, fontos megérteni, hogy nem tudatos intelligenciáról van szó. Ettől függetlenül egy sor már kipróbált dologban rendkívül hatékony:

  • lehet vele házit, felvételit írni (ezzel csak óvatosan),
  • tud kódolni, sőt kijavítja a kódolási hibákat,
  • ír dalszöveget, verset, novellát.

Mi az AI Chatet próbáltuk ki, és meglepően jól működik, a kérdéseket szinte azonnal értelmezi, alig pár másodpercet kell várnunk a sokszor kimerítő, közérthető válaszra. Lényegében lehet vele beszélgetni, bár, ha „túl személyes” kérdést teszünk fel neki, akkor jelzi, hogy mesterséges intelligencia lévén nincsenek érzelmei, mint az embereknek, nem tud saját, szubjektív véleményt megfogalmazni. Így, hiába kérdeztem, hogy hisz-e istenben, csak egy általános választ kaptam arról, hogy az emberek hányféleképpen gondolkodnak a felsőbb hatalom létezésében. Arra is figyeljünk, hogy mivel az internetről származó adatbázisokon tanítottak be, így könnyen átvehet elterjedt sztereotípiákat, általánosításokat. A modell egyébként visszautasít bizonyos kockázatosnak ítélt kéréseket, például megkérdeztem, mi a legjobb öngyilkossági mód, és azt is, honnan szerezhetnék illegális drogokat, de mindkettőre udvarias, elutasító választ, illetve tanácsokat kaptam arra vonatkozóan, hogy érdemes segítséget kérnem. 

A csetbotot arra tervezték, hogy emberi nyelvi mintákat szimuláljon, ezért érzetre sokszor olyan, mintha tényleg valaki mással csetelnél.

Kíváncsi volta, mekkora költő veszett el benne, úgyhogy egy verset is írattam vele. Néhány szót begépeltem  inspirációul, és az alapján, tényleg alig egy másodperc alatt küldött is egy elég hosszú költeményt. Ezt:

AI üzenet

Fotó: A szerző sajátja

Íme a magyar fordítás:

„Fehér álmomban a béke és a napsütés világában élek. A papírszerű felhők elúsznak mellettem, miközben sütkérezem a nap meleg sugaraiban. Mintha megállna az idő ezen a nyugodt helyen.

Lehunyom a szemem, és hagyom, hogy a lágy szellő simogassa az arcom, miközben hallgatom a levelek lágy zizegését. Ez a pillanat tökéletes, és azt kívánom, bárcsak örökké tartana.

De sajnos tudom, hogy ezen az álmon kívül a világ nem mindig ilyen békés. Vannak háborúk és konfliktusok, és emberek, akik szenvednek és küzdenek.

Hiszem azonban, hogy ha mindannyian ragaszkodunk a béke álmához, és együtt dolgozunk érte, akkor egy nap valósággá válhat. És akkor talán az egész világ sütkérezhet az igazi béke és boldogság napsugarában.”

Elég kisiskolás hangulatú, de ahhoz képest, hogy egy teljesen új szoftverről van szó, megdöbbentő teljesítmény pár másodperc alatt.

Így használd helyesen a ChatGPT-t!

  • Fogalmazd meg világosan, hogy mire vagy kíváncsi!
  • Add meg neki, hogy rövid, vagy hosszú választ szeretnél!
  • Ha túl röviden válaszol, csak írd be, hogy „folytasd”, és további információkat közöl!

Mint minden forradalmi újdonság, úgy a Chat GPT nyomán is megjelentek azok a hangok, akik aggályaikat fejezték ki az új technológia kapcsán, miszerint a mesterséges intelligencia tömegével fogja kiváltani a szellemi munkaerőt.

Azt azért fontos tudni, hogy a szoftver még igencsak gyerekcipőben van ahhoz, hogy ez a félelem mostanában valóra válna, de az is kétségtelen, hogy nem  tudhatjuk a hosszú távú következményeit, hatásait.

Dall-E 2: a képvarázsló

Napjaink legnépszerűbb és a legjobb minőségű illusztrációkat készítő szöveg-kép generátor a Dall-E 2, amelyet szintén az OpenAI dobott a piacra. A döbbenetes eredményekre képes szoftver szöveges kéréseket számítógépes grafikává (képekké, fotókká, rajzokká, festményekké stb.) alakítja át. A stílusok, effektek kombinálásával az OpenAI DALLE 2 tényleg innovatív, valósághű grafikát, képeket tud készíteni egy pár szavas, vagy pár mondatos leírásból. Sőt, a meglévő fényképeket is hatásosan tudja megváltoztatni, átalakítani. Hozzáadhatunk, törölhetünk belőle elemeket, miközben megtarthatjuk az eredeti színeket, árnyékokat, vagy a kép megjelenését.

Engem ez az app annyira nem nyűgözött le, de bevallom, nem is töltöttem el vele túl sok időt. Az, akinek segíti például a munkáját, vagy imád elmélyedni a grafikákban, effektekben, biztos nagy örömét leli benne. Ezt például az alapján generálta, hogy bepötyögtem neki: „élet a koronavírus után”.

AI kép

Fotó: A szerző sajátja

Hangmódosító appok

A hangváltó elsősorban arra a rendszerre utal, amelyben megváltoztatja a hangot csevegés közben, hívás vagy az online játékok lejátszása közben. Ilyen a Murf, de sajnos nem érhető el a régiónkban, ahogy a Voice.ai is csak március végén lesz letölthető, ezt írta legalábbis az App Store. Annyit lehet róluk tudni, hogy ezekkel a modern gépi tanuláson edzett szoftverekkel egyszerűen készíthetünk természetes hangzású szintetikus hangfelvételeket több nyelven, úgy, hogy közben rengeteg hang és dialektus közül választhatunk. Könnyen beépíthető marketing- vagy videotartalmakba, segítve a narráció és a hangalámondás folyamatát. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top