nlc.hu
Aktuális

Pert nyert egy hajléktalan férfi a rendőrséggel szemben

A rendőrségnek újra meg kell vizsgálni a Mohácson megvert hajléktalan esetét

Pert nyert az Utcajogász. A rendőrségnek újra meg kell vizsgálnia a bántalmazott mohácsi hajléktalan férfi panaszát.

2021. február 23-án derült fény rá, hogy rendőrök a Duna partjára vittek és bántalmaztak egy hajléktalan férfit Mohácson. Az elkövetők ellen hivatalból eljárás indult. A nyomozás során kiderült, hogy a két rendőr járőrszolgálata során két kiszolgáltatott élethelyzetű hajléktalan embert bántalmazott. A bántalmazásokat videóra vették, és egy kollégájuknak továbbküldték.

Hajléktalan férfi

A kép csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

 A vádirat szerint a járőrök több alkalommal is fejbe rúgták a két férfit, indok nélkül lefújták őket gázspray-vel, egyiküket pedig azzal alázták meg, hogy léggitározásra és éneklésre kényszerítették. A bántalmazás alatt az egyik hajléktalan magatehetetlen állapotban feküdt a földön.

A Blikk az incidens után megkereste az egyik hajléktalant, aki annyira fél a rendőröktől, hogy neve elhallgatását kérte. Elmondása szerint éppen a Duna-parton evett, amikor a járőrök kötekedni kezdtek, hogy a kése egy centiméterrel hosszabb a megengedettnél.

„Elkezdték ütni a fejemet és rugdosni a lábamat, később csupa kék-zöld folt lettem. Könyörögtem nekik, hogy hagyják abba, fázom, és fáj, amit csinálnak, de heccből tovább vertek. Az egyik elektromos sokkolóval próbált megbénítani, végül csőre töltötte a pisztolyát, és rám fogta”– mesélte a férfi.

Az ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatali visszaélés és szolgálati kötelességszegés miatt emelt vádat a két rendőr ellen. A hajléktalan két férfit az Utcajogász Egyesület ügyvédje, Molnár Noémi képviselte az ügyben.

Az  eset az igazságszolgáltatás rendszerbeli hiányosságaira mutatott rá.

Például az egyik sértett, aki szellemi fogyatékkal élő, pár nappal a bántalmazások után börtönbe került, mert többször megszegte a koronavírus-járvány miatt akkor érvényben lévő kijárási tilalmat. Mivel nem tudta kifizetni a bírságot, a bíróság elzárásra kötelezte, holott fogyatékkal élő személyeket nem lehet elzárásra elítélni. Ezt azonban a bíróság nem vette figyelembe az esetében, ráadásul a börtönben további bántalmazások érték a férfit. Végül az Utcajogász közbenjárásának köszönhetően engedték ki a börtönből.

Nem ez az első eset

Rendőri túlkapásra korábban is fény derült hajléktalanokkal szemben. Zalaegerszegen ugyancsak rendőrök bántalmaztak hajléktalant: vödröt húztak a fejére, aztán levideózták.  A két ügy abban is hasonlít, hogy ott is egy kiszolgáltatott ember, egy pszichiátriai beteg volt az, aki rendőri túlkapás áldozatává vált.

A büntetőeljárás mellett az Utcajogász közigazgatási pert indított az ORFK ellen, mert az Országos Rendőrfőkapitány a vizsgálatot rendőrségi hatáskör hiányában megszüntette arra hivatkozva, hogy a büntetőeljárás mellett nem szükséges további eljárás, amiben a rendőrség felelősségét kellene vizsgálni, a jogszerűtlen rendőri intézkedésekről pedig egyébként sem készült hivatalos dokumentáció.

A rendőrség, habár büntetőeljárást indított a 2021-es események miatt, nem foglalt állást a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatban, a 2020-as esetek kapcsán pedig közölte, hogy az intézkedő rendőröket dokumentáció hiányában nem tudta beazonosítani. Így került sor az eljárás megszüntetésére. A Pécsi Törvényszékhez az Utcajogász által benyújtott kereseti kérelem a rendőrség új eljárásra kötelezését kérte.

A 2023 januárjában meghozott ítélet megalapozottnak tekintette a kérelmet. Az ítélet arra kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy ismételje meg az eljárást, és vizsgálja érdemben az Utcajogász ügyfele által panaszoltakat, amelyek a biztos szerint a megalázó bánásmód tilalmába ütköztek.

(via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top