Aktuális

Gyurta Dani a konyhában is ügyel a vízre

Olimpiai bajnok úszónk, Gyurta Dániel szerint nemcsak a munkamegosztás, hanem a tudatosság is fontos a mosogatás során, hiszen így gondoskodhatunk természetes vízkészleteink fennmaradásáról. Nemcsak ő, hanem Viszkok Fruzsi is csatlakozott a Víz Világnapján, március 22-én meghirdetett Finish Mosogatásmentes Naphoz.

Ha nincs víz, nincs úszás sem, ezért nagyon figyelek arra, hogy ne pazaroljak. A vizek védelme érdekében a leghétköznapibb tevékenységeimnél is tudatos vagyok abban, hogy spóroljak a készletekkel, legyen az fürdés vagy mosogatás. Előbbi esetében zuhanyzáspárti vagyok, míg az utóbbi kapcsán, amint lehetett, beszereztem egy mosogatógépet. A számok meggyőzőek: egy kézi mosogatás során átlagosan 90 liter vizet használunk el, míg a mosogatógépnek csupán 10 liter víz kell az edényeink megtisztításához” – hívja fel a figyelmet Gyurta Dani, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, aki csatlakozott a Finish Mosogatásmentes Napjához, amit a Víz Világnapjára, március 22-re hirdettek meg.

Gyurta Dani a konyhában is ügyel a vízre
Nemcsak Dani döntött úgy, hogy mosogatásmentes napot tart. Többek között Viszkok Fruzsi – aki a Forbes listája szerint a 10 legértékesebb magyar digitális véleményvezér egyike – is kiállt a vizek megóvása mellett.

Gyurta Dani a konyhában is ügyel a vízre
A Mosogatásmentes Nap küldetése, hogy egy napig különösen figyeljünk az edények takarékos felhasználására, praktikus bepakolásukra a mosogatógépbe, és a felesleges folyóvízhasználatra, előáztatásra. A kezdeményezéssel a környezetvédelmet helyezik fókuszba, hiszen ha tudatosan mosogatunk, időt spórolunk, és csökkentjük a víz- és energiafogyasztást.

Kiszámolták például, hogy ha Budapesten minden háztartásban mosogatógép működne, akkor egy év alatt több mint 16 milliárd literrel kevesebb víz folyna le feleslegesen a lefolyókon – derül ki abból a Mosogatási Kódexből, amely hasznos tanácsokkal szolgál a tudatos mosogatáshoz, sőt, egy teszt segítségével azt is segít kideríteni, hogy milyen mosogató típusok vagyunk.

Gyurta Dani a konyhában is ügyel a vízre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top