nlc.hu
Aktuális

Óriási pofont kaptak a Kúriától a sérült felnőtteket gondozó családok

Mégsem kaphatnak támogatott lakhatást a halmozott fogyatékossággal élők családjai

Kimondta a Kúria: nem lehet az államtól segítséget kikényszeríteni még úgy sem, hogy ezzel a törvényben meghatározott feladatát mulasztja el.
Fogyatékkal élő felnőttek családja

Az új ítélet szerint nem kötelezhető az állam arra, hogy támogatott lakhatást biztosítson Budapesten azoknak a halmozott fogyatékossággal élőknek, akikről idősödő szüleik gondoskodnak. 2017-ben hat család indított pert, amit tavaly jogerősen meg is nyertek, de a Belügyminisztérium a Kúriához fordult. 

A napokban kimondták: az államtól nem lehet kikényszeríteni a segítséget, még akkor sem, ha törvényben meghatározott feladatát mulasztja el.

A családokat képviselő Társaság a Szabadságjogokért projektvezetője azt mondta, a Kúria ugyan együttérez a családokkal, ám az államot mégsem kötelezi a feladatai végrehajtására. Boros Ilona ezt teljesen abszurdnak tartja: „Azt mondták, hogy valóban jár ezeknek a családoknak és minden fogyatékos embernek támogatott lakhatás Budapesten, valóban nincsen egy darab férőhely sem a fővárosban, sem az országban, de ennek létrehozását polgári peres úton nem lehet kikényszeríteni az állami szervek ellen.”

A korábbi jogerős ítéletben családonként tízmillió forint sérelemdíjat is megállapított a bíróság. Ha a családok felvették volna a pénzt, most ezt is vissza kellene fizetniük.

Nyitókép: RTL pillanatkép

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top