nlc.hu
Aktuális

Az érsek szerint ártatlanul vádolják a molesztálással vádolt papot

Kocsis Fülöp: „Nagyon rossz, ha nekem a papjaimat arra kell intenem, hogy ne simogasd meg a kisgyereket”

A görögkatolikus egyház magyarországi metropolitája, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érseke jelenleg úgy látja, hogy a gyerekmolesztálással vádolt Sz atya elleni vádak nem megalapozottak.

Interjút adott a 444-nek Kocsis Fülöp, és első magyarországi egyházi vezetőként válaszolt a sajtó kérdéseire a hazai egyházakat is érintő gyerekmolesztálási ügyekről, főképp Sz atyáról, aki az ő főegyházmegyéjében végezte munkáját egy gyerekvédelmi intézménynél. Kocsis nem tartja megalapozottnak a pap ellen felhozott vádakat. Elmondta, hogy nemcsak a rendőrség, hanem ők maguk is indítottak vizsgálatokat független szakértőkkel az atya ügyeiben, ugyanis két különböző ügyben is folyik ellene nyomozás.

Kocsis Fülöp

Kocsis Fülöp februárban beszédet tartott egy átadóünnepségen (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Az említett pap áthelyezése Kocsis elmondása szerint nem volt összefüggésben a tettével, de „közvetett módon tehát mégiscsak volt ebben némi bölcsesség a részemről, hogy jobb, ha ebből a környezetből kikerül”. Az érsek szerint senkinek nem tesz jót, ha ilyenkor megindul a susmus. A pap azért dolgozhatott tovább, mert Sz atya az első vizsgálatok alapján nem bizonyult bűnösnek. Állítása szerint arról viszont gondoskodtak, hogy az atya már nem gyermekvédelmi intézménynél végzi a munkáját. A vizsgálatról az alábbiakat nyilatkozta:

Az egyik atya beszélt az áldozat családtagjaival – vagyis bocsánat, nem mondom, hogy áldozat, mert nem tartom annak, szóval az illető család tagjaival. Erről is nehéz beszélni, mert nehéz sorsú családról van szó, ahol feltételezhető – így mondom inkább – a gyermek érzelmi sérülékenysége. Nem akarok ennél erősebben fogalmazni. Feltételezem, hogy nem követett el az atya bűncselekményt, és várok a rendőrségi vizsgálat eredményére.

Az atya jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll az egyik egyházi intézményben, csak hetente háromszor mozdulhat ki a házból. Kocsis szerint a férfi összetörött, „kiskanállal kell összekaparni”, miközben szerinte csupán arról van szó, hogy tényleg szereti a gyerekeket. Azt állítja, hogy az illető családot is sokat segítette, és mivel egy ponton már nem segített tovább, bosszúból kapta a nyakába ezeket a vádakat. A püspök szerint a pályafutása során először kell hasonló ügyben eljárnia. Az első esetben ő maga is beszélt az érintett gyerekkel, a második esetnél azonban még várja, hogy mi történik, mert egyelőre nem látják át a helyzetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top