nlc.hu
Aktuális

Ezek voltak 2022 legjobb civil kezdeményezései

Átadták az idei Civil Díjat: ezek voltak 2022 legjobb civil kezdeményezései

Idén is a legsikeresebb civil programokat, szervezeteket kereste a NIOK Alapítvány és a szakértőkből álló zsűri.

A civil tevékenységek, szervezetek rengeteg támadást kaptak az elmúlt években, miközben leginkább köszönetet érdemelnének, hiszen rendszerint hiánypótló munkát látnak el és olyan magára hagyott társadalmi csoportokon segítenek, akiken mások nem. Hogy milyen sokat számít a civilek munkája, azt a 2022-ben eszkalálódott ukrajnai helyzet is megmutatta, hiszen a civilek voltak ott az elsők között a pályaudvarokon, a határokon, és tették azt, amit tenniük kellett. Segítették, elszállásolták, etették a háború elől menekülőket. 

Az elmúlt év és az idei Civil Díj megmutatta, hogy a nehézségek ellenére mennyi olyan kezdeményezés és szervezet születik évről-évre, amelyek építik a közösségüket, és/vagy segíthetnek egyes társadalmi kérdések kihangosításában, problémák megoldásában.

Tevékenységüknek ezer arca van, nem csak háborús helyzetben mutatkozik meg erejük: vannak köztük helyi és országos kezdeményezések, és számtalan témát ölelhetnek fel az emberi jogoktól kezdve fogyatékkal élők támogatásán keresztül a közösségi programokon át akár a pénzügyi tudatosságig.

Talán nem is tudjuk, hogy a civilek munkája mennyire átszövi a mindennapjainkat, vesznek le terheket a társadalom és a kormányzat válláról – legyen az szociális ellátás, környezetvédelem, jogvédelem.

A civil szervezetek a rászorulók közvetlen támogatása mellett vidéki és városi közösségeket építenek, vagy éppen kiállnak a mindannyiunkat megillető emberi jogokért.  

“Fontosnak tartjuk, hogy évről évre díjazzuk és megmutassuk a civilek munkáját, hiszen a szervezetek közötti összefogás és a szektorok közötti együttműködések mellett elengedhetetlen, hogy magánemberek is elköteleződjenek a kezdeményezések mellett, hogy azok a közösség támogatásával megerősödve még hatékonyabban működhessenek”, mondta el Scheili Renáta, a NIOK Alapítvány munkatársa, a Civil Díj program vezetője. 

Civil Díj 2023

Fotó: Varga Orsi / NIOK Alapítvány

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén is támogathattuk a Civil Díj programot. Az Erstét több mint kétszáz éve azért alapították, hogy segítsen a jólét megteremtésében a közösség legszegényebb tagjainak. A cél azóta sem változott, ezért többek között hitelekkel, képzéssel, mentorálással és üzleti know-how átadásával segítjük a társadalmilag hasznos vállalkozásokat és civil szervezeteket. Rég nem volt ekkora szükség a tevékenységükre, hogy az általuk kifejtett hatások minél szélesebb körben érvényesülhessenek, mint az utóbbi időben. A Civil Díj minden jelöltje pedig nagyszerű munkát végez” –  fogalmazott Bara Gábor, az Erste stratégiai területének vezetője.

Íme a 2023-as díjazott szervezetek és kezdeményezések:

Legígéretesebb új szervezet:

  • Videó a vakoknak Alapítvány – Egy egyedülálló magyar kezdeményezés a vak és gyengénlátó emberek életminőségének javítására. Rövid YouTube-videók leírása, könyvekben található fotók, képek ismertetése – mindez elérhető egy mobil applikáción keresztül

Legjobb kommunikációs kampány:

  • SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa: Ne ítélj elsőre! – Október 7-én – az állami gondoskodásban élő gyerekek napján – indított kampány, amellyel az állami gondozásban élő gyermekekkel szembeni előítéletekre és sértő szavakra hívták fel a figyelmet országos szinten. 

Legsikeresebb adománygyűjtés:

  • Bázis Addiktológiai Szolgálat: Kultúr Faktor Adománygyűjtő Kampány – A Kultúr Faktor Projekt rendezvénysorozat finanszírozása, fenntarthatósága a 2023-as évre. Az önkéntes munkával támogatott események között koncertek, színházi előadások, fotókiállítás és beszélgetések is voltak. 
Idén is teltház volt. Fotó: Varga Orsi / NIOK Alapítvány

Idén is teltház volt. Fotó: Varga Orsi / NIOK Alapítvány

Legsikeresebb érdekérvényesítési projekt:

  • Utcajogász Egyesület: TranspaRent – A projekt célja a bérlakások rendszerének átláthatóbbá, hozzáférhetőbbé, így igazságosabbá tétele volt. Mára öt önkormányzat építette be javaslataikat a rendszerébe, a VIII. kerületi önkormányzattal pedig szakmai együttműködést építettek ki.

Legjobb együttműködés:

  • InDaHouse Hungary Egyesület: InDaHouse – Egészség Program – A programban borsodi falvakban élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek tartanak fejlesztő foglalkozásokat heti rendszerességgel, hogy a gyerekek eljussanak orvosi vizsgálatokra, személyre szabott segítséget nyújtva a családoknak, hogy idővel önállóan tudják intézni ezen ügyeket. 

Legjobb termék/szolgáltatás:

  • KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület: A pénz nem tabu. Pénzügyi Tabu társasjáték – A Pénz nem tabu projektben a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület célja volt egy olyan termék, szolgáltatás létrehozása, mely a fiatalokat (10-30 év közöttiek) pénzügyi tudatosságra neveli, pénzügyi nevelésüket segíti. A társasjáték azóta magyar mellett másik hat nyelven is elérhető és asztali verziója családok számára is élvezetes játékos tanulási lehetőséget ad.

Legjobb helyi kezdeményezés:

  • Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány: Együtt a helytörténet útján a veteránoktól az alfa generációig – A huszonöt éve működő alapítvány célja, hogy a veterán korosztálytól az alfa generációig minden pusztaszabolcsit megismertessenek a helyi hagyományokkal, a családi és helyi közösségi értékekkel, korosztálynak megfelelő módszereket alkalmazva.

Legnagyobb hatású projekt:

  • Amnesty International Magyarország, Háttér Társaság: Érvénytelen kérdésre érvénytelen válasz! – Az 2022. április 3-i országos népszavazáson az Amnesty Magyarország és a Háttér Társaság vezette kampánynak hála 1,7 millió ember állt ki egy mindenki számára biztonságos és egyenlő Magyarország mellett.
Örül az Amnesty munkatársa a díjnak

Beszédet mond az Amnesty munkatársa, Molnár Tímea (Fotó: Varga Orsi / NIOK Alapítvány)

Különdíj:

  • Utcáról Lakásba! Egyesület: Szolidáris lakhatás Ukrajnából menekülők számára – A Szolidáris lakhatás program célja, hogy közép- és hosszú távon biztos lakhatáshoz segítse az Ukrajnából Magyarországra menekülteket. A program a Habitat for Humanity együttműködésével és támogatásával valósul meg, melyben 2022 márciusa és decembere között 104 menekült családot segítettek.

Közönségdíj:

  • Az nlc közönségszavazásán a legnépszerűbb kezdeményezés a Meseudvar Alapítvány lett. A Meseudvar kezdeményezés egy közösségi tér Szigetszentmárton szívében, ahol hétköznap biztonságos mesekert várja a gyerekeket, manóházakkal, kincsesládából kivehető játékokkal, mászótoronnyal, mesemosdóval, ivóvízzel, ünnepnapokon pedig változatos kulturális programokkal, koncertekkel, táncházzal, bábelőadással, kézműveskedéssel, élőzenés estekkel várnak minden korosztályt.

További információ a Civil Díj programról a civildij.hu-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top