Aktuális

Saját paradicsom, mennyei érzés!

A lédús, zamatos paradicsomot szinte lehetetlen nem szeretni. Akinek kertje vagy erkélye van, már biztosan gondolt arra, hogy de jó lenne saját magunk által termesztett zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Egészen más élmény ugyanis olyan terményt ízlelni, amelyet mi neveltünk, gondoztunk.

Saját paradicsom, mennyei érzés!
Különleges magyar paradicsompalánták a Lidl-ből!

Ha eldöntöttük, hogy belevágunk a kertészkedésbe, próbáljuk ki az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hazai öko tájfajta paradicsompalántáit, melyeket május 4-étől időszakos jelleggel vásárolhatunk meg a Lidl-ben. A paradicsompalánták Magyarország négy tájáról származnak, kiváló minőségűek, a termények egyedi ízvilágot kínálnak.

Az ÖMKi öt évig vizsgálta, hogy melyek az ökológiai módszerekkel legjobban termeszthető, magyar tájfajta paradicsomok. 2017-ben indította el a kutatások eredményeként legjobbnak tartott tájfajta paradicsomok népszerűsítését, melyhez két évvel később a Lidl Magyarország is csatlakozott, ezáltal is hozzájárulva az akció országossá bővüléséhez.

Salátától a befőzésig!

A tájfajták az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a hazai „táj” adottságaihoz, sokszínűségüknek köszönhetően kiemelkedő alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, ezáltal ellenállóbbak is. 

A Cegléd, Fadd és Máriapócs tájfajták júliusban érnek, édes zamatúak, főként friss fogyasztásra javasoltak, kiválóak salátákhoz. A Tolna tájfajta paradicsom augusztus elején érik, kellemes ízű, magas létartalmú, így elsősorban befőzésre alkalmas. A változatos formában felhasználható hazai és bio tájfajta paradicsomok jól beilleszthetőek a tudatos és fenntarthatóbb táplálkozásba is.

Bátran vágjunk bele

A paradicsom neveléséhez nincs szükség nagy kertre. Az erkélyen és teraszon is termeszthetjük. Ha nem kertben ültetjük el a palántákat, akkor a legjobb virágföldet használni, természetesen bio minősítésűt, amelyben nem műtrágya, hanem szerves tápanyagok találhatók. A kertben pedig keressünk humuszban gazdag, jó minőségű területet. Az ÖMKi paradicsompalántái bio körülmények között nevelkedtek, kitűnő alkalmazkodóképességűek és kiváló minőségűek, ezért biztosan élmény lesz a termesztésük és a termények fogyasztása is.

A saját paradicsom titka a rendszeres öntözés és a napfény. Remek program lehet akár a gyerekeket is bevonni az ültetésbe, öntözésbe, kacsolásba, így már korán megszeretik a kertészkedést és több időt töltenek a szabadban.

Hosszú távú együttműködés a biodiverzitás megóvásáért

A Lidl elkötelezett a hazai értékek és természeti erőforrásaink megőrzése iránt, ezért örömmel csatlakozott az ÖMKi programjához.

„Bár kutatómunkánk során elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozó szakembereket, profi termelőket szólítjuk meg, a fenntartható élelmiszertermelés támogatásában és népszerűsítésében a kiskertes gazdálkodóknak is jelentős szerepe van. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy évről évre eljussanak az ország minden pontjára a tájfajta paradicsompalántáink a Lidl segítségével, és ezáltal minél szélesebb körben megismertessük az ökológiai gazdálkodás fontosságát és a friss ökotermények utánozhatatlan ízét”  – tette hozzá Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Próbáld ki te is a saját, zamatos paradicsom varázsát!

A Cegléd, Fadd, Máriapócs és Tolna tájfajta paradicsompalánták pontos elérhetőségéről bővebb információ az áruházlánc akciós újságjaiban található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top