nlc.hu
Aktuális

A parkolás ára is jelentősen drágulhat a Balatonnál

A strandbelépők mellett a parkolás költsége is drasztikusan megnő a Balatonnál

A strandbelépők mellett a parkolás is jelentősen drágulhat a Balatonnál. A költségeket eddig az önkormányzat állta, azonban idén 20-30 százalékkal nagyobb összeggel kalkulálnak, amit sok település már nem tud kigazdálkodni.

A strandbelépő mellett a parkolás is jelentősen drágulhat a Balatonnál. Az önkormányzatok többsége kényszerhelyzetben van – írja a Népszava

Vizvári Attila, Szántód polgármestere a lapnak elmondta, hogy a drágulások miatt, amíg más bevételeikből ki tudják gazdálkodni, addig nem teszik fizetőssé a strandjaikat, illetve a parkolást, ezzel is segítve a lakosoknak. Hozzátette, hogy a strandok fenntartásának összes költsége az önkormányzatot terheli, ami idén a minimum inflációval többe fog kerülni. 

A Balaton általános látképe a Soós-hegyi kilátóról 2021. május 30-án Balatonkenesén, Magyarországon.

A Balaton általános látképe a Soós-hegyi kilátóról 2021. május 30-án Balatonkenesén, Magyarországon (Fotó: Szirtesi László/Getty Images)

Szántód mellett negyven fürdőzésre alkalmas partszakasszal rendelkező település közül csak négy mondhatja el magáról, hogy minden strandjukat ingyenesen használhatják a vendégek, akiktől a parkolásért sem szednek be díjat, azonban a strandfenntartási költségek minden településen drasztikusan megdrágultak. A lap által megkérdezett településvezetők szerint 20-30 százalékkal nagyobb összeggel kalkulálnak, mint a tavalyi évben. Gyenesdiáson például a tavalyi évben 121 millió forintot költöttek a strandok fenntartására, amire idén 25 százalékkal többet számolnak. 

Ennek megfelelően a legtöbb településen a strandbelépők ára is drasztikusan emelkedik az idei nyárra – Zánkán például 1000-ről 1500-ra, vagyis 50 százalékkal nő a díj –, s egyre kevesebb strandra lehet ezer forint alatt bejutni, sőt, egyes helyeken kétezer fölé emelkedik a felnőtt strandbelépő ára

– tájékoztatta a lapot Ambrus Tibor csopaki polgármester. 

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere szerint, az önkormányzat sokáig kitartott, azonban a költségek egyre durvábban emelkedtek, amihez kénytelenek voltak forrást találni, így sok településen fizetőssé tették a parkolást. Az indok, hogy a strandokat továbbá sem szeretnék fizetőssé tenni. 

A költségek növekedése mellett a másik cél, hogy csökkentsék a zsúfoltságot, ugyanis a megnövekedett forgalom bizonyos szolgáltatások ellátását is veszélyeztetheti. A parkolási díj településenként változó lehet, azonban a tarifa 300-500 forint körül alakul majd óránként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top