nlc.hu
Aktuális

internetes zaklatás

Így szerezhetsz erős bizonyítékot, ha zaklatnak az interneten

Majdnem mindenki találkozott már olyan helyzettel, amikor kéretlen üzenetet kapott a közösségi médiában vagy valótlant állítottak róla nyilvános felületen. A legtöbbször nem foglalkozunk ezzel, azonban érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mit tehetünk egy szándékos és rendszeres zaklatás vagy fenyegetés esetén. Van egy jó módszer arra, hogy erős bizonyíték legyen a kezünkben a zaklatásról, például akkor is, ha időközben törlik az adott bejegyzést.

A közösségi média gyökeresen megváltoztatta kommunikációs és kapcsolattartási szokásainkat. Sokan azonban elfelejtik, ez korántsem jelenti azt, hogy bárkit zaklatni lehet kéretlen vagy akár fenyegető üzenetekkel. Az online platformokon az emberek gyakran bátrabbak, és nem számolnak azzal, hogy a zaklató, fenyegető üzeneteiknek is lehet következménye.

A közokirat bizonyítani tudja egyes tartalmak létezését

Az internetes bejegyzések, képek könnyedén törölhetők, visszavonhatók, így a bizonyítékok gyakran még azelőtt eltűnnek, mielőtt bizonyításra kerülne sor. Ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy létezik megoldás az ilyen történések hivatalos rögzítésére, így később könnyebb lesz hatékonyan bizonyítanunk a sértő vagy nem kívánatos tartalmak és bejegyzések meglétét.

Dr. Szente Szabolcs közjegyzőhelyettes szerint, ha például valakiről a személyét sértő, valótlan tényt állítanak egy adott online felületen, jó hírnevét vagy akár üzleti érdekeit sértik meg, a jogsértés bizonyíthatósága érdekében érdemes közjegyző segítségét kérni. A közjegyzői ténytanúsítás keretében ugyanis a közjegyző közhiteles leírást, fényképet, kép- vagy hangfelvételt készít az általa tapasztalt tényekről, például a zaklató üzenetekről,, így a ténytanúsítás elvégzése után már hiába törli le az elkövető a tartalmakat, a közokirat hitelt érdemlően fogja bizonyítani azok létezését egy későbbi esetleges eljárásban.

Van megoldás az internetes zaklatás és nemkívánatos tartalmak ellen. Fotó: Profimedia

Van megoldás az internetes zaklatás és nemkívánatos tartalmak ellen (Fotó: Profimedia)

A közokiratokhoz a törvény szerint az úgynevezett valódiság vélelme fűződik, vagyis a közokiratot mint bizonyítékot valódinak kell elfogadni az ellenkező bizonyításáig, azaz a jogsértőnek lényegében azt kellene bizonyítania, hogy a közjegyzői okirat hamis.”

Hogyan zajlik a folyamat?

Ha valaki a közösségi oldalon vagy bármilyen internetes felületen szembesül egy olyan bejegyzéssel vagy fotóval, amely nyilvánosan elérhető és sérti őt, közjegyzőhöz fordulhat, ahol sor kerül a jegyzőkönyv felvételére. Dr. Szente Szabolcs közjegyzőhelyettes felhívja a figyelmet, hogy a hangsúly mindig a tényszerűségen van.

„Az általunk biztosított számítógépen vizsgáljuk meg az említett tartalmakat, hogy biztosak legyünk abban: a gép valóban az internethez csatlakozik és nem egy belső hálózatról működik. Az ügyfél ezen a gépen lép be az adott profiljába vagy levelezőrendszerébe, és amit a közjegyző azon a felületen lát, azt tudja rögzíteni képernyőfelvétellel, ezeket csatolja a közjegyző a jegyzőkönyv mellékleteiként. Aki időben eljut hozzánk, ezzel az eljárással bizonyítékot tud generálni. 

Később már hiába kerülnek törlésre az adott tartalmak, azok létezése már nem lesz vitatható.

Érdemes tudni

A közjegyző nem von le következtetéseket az általa észlelt tényekről, csak azt tanúsítja, amit észlel. Hiába látszik egy profil, egy név vagy egy fotó, nem a közjegyző ítéli meg, hogy valójában ki rögzítette az adott bejegyzést, vagy ki írt egy adott e-mail vagy privát üzenetet. Azt sem állapíthatja meg, hogy az üzenetek valóban zaklatásnak minősülnek vagy fenyegető tartalmúak-e, mindössze a látható bizonyítékokat, illetve az ügyfél által jelenlétében tett kijelentéseket, állításokat rögzítheti.

A közjegyző segítségével gyakran a pereskedés is elkerülhető

A rendőrséghez olyan esetben érdemes fordulni, ha szabálysértés vagy bűncselekmény történt, ilyen például a kiskorú zaklatása vagy egy életveszélyes fenyegetés, de jogi eljárást akkor is indíthatunk, ha a személyiségi jogainkat sértették meg. Az eljáró hatóság vagy bíróság előtt a közjegyzői ténytanúsítás bizonyító ereje lényegesen erősebb lesz, mintha az internetes weboldal tartalmát mi magunk rögzítettük volna.

Sok fejfájástól kímélhet meg a közjegyzői okirat. Fotó: Profimedia

Sok fejfájástól kímélhet meg a közjegyzői okirat. Fotó: Profimedia

A közjegyzőhelyettes arra is felhívja a figyelmet, hogy a közjegyzői közreműködésnek általában van egy jogi eljárást megelőző funkciója is.

„Ha valaki közjegyző segítségével szerzi be a bizonyítékot, ezzel később szembesítheti a másik felet és a hosszadalmas jogi eljárások sok esetben elkerülhetők lesznek, mivel a sértett fél – kezében a bizonyítékokkal – felszólíthatja a másik felet a sértő tartalmak törlésére, de akár kártérítés fizetésében is megállapodhatnak.”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top