nlc.hu
Aktuális

Hanyagul látta el betegeit a megvádolt orvos az egyik Veszprém vármegyei kórházban.

Hanyagul látta el betegeit egy orvos az egyik Veszprém vármegyei kórházban, vádat emeltek ellene

Az idős orvost foglalkozása gyakorlásától is eltilthatják, illetve felfüggesztett fogházbüntetést is kaphat.

Kétrendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség azzal a nyugdíjaskorú orvossal szemben, aki kétszer is közvetlen veszélynek tette ki betegei életét az egyik Veszprém vármegyei kórházban. 

Idősebb doktor jegyzetel

Képünk csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

A vádirat szerint az elkövető 2020 szeptemberében ambuláns ellátásban részesített egy eszméletvesztéses, zavart tudatállapotú, erősen ittas férfit, akit miután közterületen hanyatt esett, a mentők szállítottak kórházba. Az orvos a vádlott zúzódásos fejsérülését kezelte, azonban annak ellenére, hogy a férfi állapota a szakmai szabályok szerint CT-vizsgálatot indokolt volna, ezt elmulasztotta és a beteget a kora esti órákban hazaengedte. A férfi másnap reggel az esés következtében elszenvedett koponyasérülése miatt az otthonában elhunyt.

Az orvos a következő év nyarán egy idős, 81 éves asszonyt látott el, aki otthonának kertjében a rózsabokorba esett és mindkét csuklóján sérüléseket szenvedett. A férfi a tenyéren keletkezett sérüléseket ellátta, azonban a csuklótájékon lévő sérülést már nem tárta fel és az asszony tetanusz elleni immunizálását is elmulasztotta, holott ez szennyezett sérülések gyanúja esetén a beteg életkorából fakadóan szükséges lett volna.

Az idős asszony a balesetet követően néhány nappal kórházba került, ahol a sebét feltárták, abból két nagy faszilánkot távolítottak el, és tetanusz elleni kezelésben részesítették, ám ennek ellenére egy héttel később a kórházban elhunyt. Nem zárható ki ugyanakkor annak a lehetősége, hogy a tetanusz betegség az asszonynál a balesetet követő megfelelő ellátás esetén is kialakult volna.

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és az orvosi foglalkozás gyakorlásától történő eltiltását indítványozta, áll a hivatalos közleményben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top