nlc.hu
Aktuális

Turista miatt kellett elaltatni egy bölényborjút

Egy gondatlan turista miatt kellett elaltatni egy bölényborjút

Alapszabály, hogy vadon élő állat kölykét sosem fogdossuk össze.
bébi bölény

A Yellowstone Nemzeti Park munkatársai elaltattak egy újszülött bölényt, miután egy látogató „szándékosan megzavarta” a borjút, aminek következtében a csorda elutasította a kicsinyét – közölték a park tisztviselői.

A park munkatársai azért ölték meg a magára hagyott borjút, mert az veszélyes helyzetet okozott azzal, hogy a látogatóval való interakciója után megközelítette az autókat és az embereket az út mentén – közölte a Parkszolgálat kedden kiadott sajtóközleményében.

A Yellowstone tisztviselői szerint szombaton egy férfi  közelítette meg az újszülött bölényt a Lamar-völgyben, a Lamar folyó és a Soda Butte Creek közelében, amikor a csorda átkelt a folyón.

A férfi a borjút a folyóból az úttestre lökte, feltehetően segíteni akart az állatnak.

„Az emberek által okozott beavatkozás arra késztetheti a vadon élő állatokat, hogy elutasítsák utódaikat” – közölte a parkszolgálat. „Ebben az esetben is ez történt. A parkőrök többször is megpróbálták újraegyesíteni a borjút a csordával, az erőfeszítések azonban kudarcot vallottak.”

A Yellowstone-i rendfenntartók a lakosságtól kértek információkat az incidenssel kapcsolatban, ami kapcsán nyomozás is indult.

A park tisztviselői kiemelték: a látogatóknak legalább 25 méterre kell maradniuk minden vadon élő állattól, és legalább 100 méterre a medvéktől és a farkasoktól. Ez az állatok védelme miatt fontos.

A park munkatársai nem azért nem mentették meg a borjút, mert az irányelveik szerint a céljuk az őshonos, vadon élő állatfajok életképes populációinak fenntartása, nem pedig az egyes állatok védelme. Az állatok gyógyítása és etetése szembemegy a természetes szelekció törvényeivel, ami megváltoztathatja a teljes ökoszisztémát – írták.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top