Aktuális

Ne várd a következő évadot, inkább olvasd el!

Te mit választanál? Egy órányi sorozatnézést a kedvenc könyved alapján, vagy egy órányi olvasást a kedvenc sorozatod alapján?

Van, mikor ezt, van, mikor azt. Nincs ezzel baj. Mi azonban most arra szeretnénk bátorítani, hogy tedd messzebbre a távirányítót, ne scrollozz új sorozatok után, hanem nézz szét kicsit a könyvek világában!

Ma ahhoz szeretnénk meghozni a kedved, hogy olvasd el a legmenőbb sorozatok vagy épp filmek alapjául szolgáló könyveket, hisz nem véletlen láttak benne lehetőséget rendezők, producerek, streamingszolgáltatók és neves színészek – ezek tényleg nagyon jó könyvek. 

Attól, hogy sorozatfüggő vagy, még lehetsz könyvrajongó (is)!

Hoztunk neked pár érvet, hogy ha tetszik egy film vagy sorozat, miért érdemes utánanézned, könyv alapján készült-e. És ha megtaláltad a könyvet belőle, mindenképp ajánljuk, hogy olvass is bele!

1.    A könyv a te tempódban halad

Akárhogy nézzük, egy jó sorozat vagy film a cselekményre fókuszál. Ez teszi pörgővé, izgalmassá, fordulatossá. Egységnyi idő alatt kell bemutatnia, amit csak lehet. Minden áron meg akarja ragadni, majd aztán tartani a néző figyelmét, és ez így van jól. Egy könyv azonban a maga és az olvasója tempójában halad, van hely a tájleírásoknak, a jellemrajzoknak, az izgalmas belső monológoknak. Az olvasás a te tempódban zajlik, és egyszerre annyi fejezetet szívhatsz magadba, amennyit csak szeretnél. Egész addig, amíg el nem jutsz az utolsó oldalig. 

 2.  Te vagy a szereplő-, a helyszínválogató és a rendező is

Kapunk persze alapokat: az eső áztatta londoni sikátorban zömök férfi közelít felénk keménykalapban, borostásan, pipa a szájában, 50-55 körüli lehet, hangja érdes, mégis bizalomgerjesztő, esernyője meglepő mintájú – piros alapon sárga pöttyök. De a férfit a fura esernyővel és pipával mégis csak te képzeled el, mint ahogy a sikátort is, kedves olvasó. Te szólítod meg, te kelted életre. És ennek tagadhatatlanul megvan a maga szépsége, még ha nem is mosolyog ránk Brad Pitt a könyv lapjairól.

3.      Az olvasás magával ragad

Bekapcsolni a kedvenc streamingszolgáltatód könnyű. Nem igényel különösebb mentális erőfeszítést – legyünk őszinték, ez az egyik legvonzóbb benne egy kimerítő nap végén. Egy könyvet kézbe venni azonban egészen más élményt nyújt: ha olvasol, teljesen jelen vagy abban, amit csinálsz. Nem passzív befogadója vagy egy történetnek, hanem aktív teremtője.

+ 1: Ha mindez nem lenne elég: még az agyadnak is jót teszel vele

Ha a korábbi cikkeinket elolvastad, már biztos tudod: az olvasás stresszcsökkentő hatással bír. Emellett arról is szólnak kutatások, hogy a tévézéssel szemben az olvasás hosszútávon serkenti az agyműködésed, kisebbíti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, jót tesz a demencia megelőzésében. De persze állhat itt számtalan kutatás, mi anélkül is tudjuk: olvasni jó.

Amennyiben ma este a sorozatozás vagy filmnézés helyett az olvasást választod, hoztunk neked pár könyvet, amikből az utóbbi években sikeres filmadaptációk készültek. 

Ne várd a következő évadot, inkább olvasd el!

Forrás: Libri Könyvesboltok

Honnan inspirálódj?

Könyv: Fleishman bajban van (Taffy Brodesser-Akner) (libri.hu)

Toby Fleishman épp válik. Két gyereke van, akik elvileg hétvégeken és az ünnepnapok felében nála lesznek. Ám egyik nap arra ébred, hogy a felesége, Rachel nála hagyta a gyerekeket, majd felszívódott. Hiába próbálja megtalálni, hiába próbál rendet tenni maga körül, a gyerekeknek jó apja lenni, a munkahelyén előre lépni, jó lakást találni, nőkkel ismerkedni, igazából egyik sem sikerül. Mindenért Rachel a hibás? Taffy Brodesser-Akner debütáló kötete végig színtiszta szórakozás, akár láttuk a könyvből készült sorozatot, akár nem, ez a regény mindenképp megérdemli, hogy elolvassuk.

Könyv: Szerencse lánya (Jessica Knoll) (libri.hu)

Amit Reese Witherspoon felkarol, az sikerkönyv lesz. Jessica Knoll könyve, a Szerencse lánya olyannyira megtetszett neki, hogy a megfilmesítésében is látott lehetőséget.

A huszonéves TifAni FaNelli a kiváltságosok életét éli. Egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki a drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom. Ám hogy a felszín alatt milyen traumák rejlenek, arról nehéz beszélni. TifAninak lehetősége nyílik megbosszulnia a múltjában elszenvedetteket. Vajon képes rá?

Könyv: München – filmes borítóval (Robert Harris) (libri.hu)

Robert Harris lebilincselő politikai thrilleréből 2022-ben a Netflix készített izgalmas kémdrámát. 1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Hitler háborúra készül, míg az angolok – Chamberlain miniszterelnök vezetésével – a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Hugh Legat a brit külügy ifjú reménysége, aki akaratán kívül titkosszolgálati játszmákba keveredik. Egy régi barátja, a náci bürokráciában dolgozó Paul von Hartmann és társai célul tűzték ki, hogy megbuktatják Hitlert, ehhez viszont arra van szükségük, hogy a feszült helyzetet rendező Müncheni Konferencia kudarccal végződjön – ez azonban háborút jelentene Anglia és Németország között.

Könyv: Szöszi (Joyce Carol Oates) (libri.hu)

Joyce Carol Oates, az amerikai kortárs próza egyik legkiemelkedőbb alakja. Marilyn Monroe általa jegyzett regényes életrajzából, a Szösziből is készült film. Habár a filmet nem tartják a legjobb adaptációnak, a regény a könyvkritikusok és az olvasók szerint is páratlan.

A Szöszi – ami rendhagyó módon közelít a saját mítoszaitól megbabonázott celebkultúrához – sodró erejű regény egy nő nehezen megragadható varázsáról, egy sztár időtálló örökségéről, és azokról a gyötrelmekről, amelyek a XX. század legemlékezetesebb ikonjának megszületését kísérték.

Oates nemcsak Marilyn Monroe-nak állít emléket ezzel a könyvvel, de a kor filmiparának cseppet sem vonzó gépezetét is bemutatja az olvasóknak.

Könyv: My Policeman – Az énrendőröm (Bethan Roberts) (libri.hu)

Marion megpillantja a legjobb barátnője bátyját, a széles vállú, szőke, kék szemű Tomot, és azonnal beleszeret. Amikor a fiatalember leszerel a katonaságtól, úgy dönt, hogy rendőr lesz, Marion pedig, aki épp megszerezte pedagógusi diplomáját, eltökéli, hogy megszerzi magának a fiút. Képtelen elismerni, hogy bizonyos jelek szerint nincs minden rendben, belevág a házasságba, és biztosra veszi, hogy a szerelme mindkettejüket átsegíti a nehézségeken.
Csakhogy Tomnak van egy másik élete is, és akad valaki más is, aki ugyanolyan ellenállhatatlanul vágyik a szerelmére, mint Marion. Patrick, a Brighton Museum kurátora szintén belebolondult az ő rendőrébe, és egy addig ismeretlen világot tár fel Tom előtt. Bethan Roberts mély, gyötrelmes, ám mégis gyengéd regényt írt, amellyel bizonyítja, hogy a legizgalmasabb fiatal írók között van a helye. 

Ilyen és ehhez hasonló írásokat, könyvrészleteket, ismert emberek cikkeit olvashatod a Libri 20 perc könyvklubban, amelyhez bármikor csatlakozhatsz, ha úgy érzed, hogy készen állsz egy 30 napon át tartó könyves edzéstervre, emellett pedig a programhoz tartozó zárt csoportban bármikor ki is beszélheted legfrissebb könyvélményeidet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top