nlc.hu
Aktuális

Tűzeset és sorozatos mulasztások a selejtes akkukat feldolgozó üzemben

Tűzeset és sorozatos mulasztások a selejtes akkukat feldolgozó nógrádi üzemben

Az évi több mint 8 ezer tonna, a gödi Samsung gyárából származó selejtes akku feldolgozását végző szigetszentmiklósi üzemet már háromszor büntették meg dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt

Az Átlátszó azt írja, hogy bár pénzügyileg eredményes évet zárt a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft., sorozatban szabják ki rá a hatóságok a büntetéseket. A cég szigetszentmiklósi akku-feldolgozó üzemét, ahol halállal végződő baleset is történt, már háromszor bírságolták meg rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetés miatt. A bátonyterenyei telephely pedig – ahol a csarnokokban, sőt az üzem környezetében is erős oldószer-szagot észlelt a hatóság – legutóbb 31 milliós bírságot kapott több száz tonna engedély nélkül tárolt hulladék miatt. De a büntetések összege így is eltörpül a cég tavalyi, 18,5 milliárdos árbevétele és 1,6 milliárd forintos nyeresége mellett.

Gyár

A kép csak illusztráció. Fotó: Getty Images

Az évi több mint 8 ezer tonna, a gödi Samsung gyárából származó selejtes akku feldolgozását végző szigetszentmiklósi üzemet már háromszor büntették meg dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt. Mindezt a közadatigénylésünk nyomán megkapott munkavédelmi bírságok tanúsítják.

Az Átlátszó által megszerzett újabb határozatok szerint a dél-koreai cég a pénzügyi eredményt a hatósági előírások rendszeres megsértésével és dolgozói évek óta tartó súlyos veszélyeztetésével éri el.

A SungEel bátonyterenyei feldolgozójában a június 9-i tűzesetet megelőzően március 30-án hatósági ellenőrzést tartottak. A vizsgálat során a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre. A büntető határozat – kivételes módon –  felkerült az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) nyilvános adatbázisába is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top