nlc.hu
Aktuális

Állateledel drágulás

Méregdrágák lettek az állateledelek, 60 százalékos is lehet a drágulás

Az állateledelek messze meghaladják az emberi ételek inflációját.

Akik kutyát, macskát tartanak, azoknak a csúcson, idén márciusban már a 60 százalékot is meghaladta az élelmiszer drágulás, és még májusban is több mint 50 százalékkal volt magasabb az állateledelek átlagos ára az egy évvel ezelőttihez képest – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Míg az élelmiszerárak inflációja az átlagot tekintve csökkenni kezdett, az állateledelek fogyasztóiár-indexe még márciusban is kitartóan emelkedett, és azóta sem tudott még 50 százalék alá menni. Talán majd júniusban megtörténik, de még ekkor is messze meghaladja majd az embereledelek inflációját.

A kisállatok etetése másfélszer annyiba kerül idén, mint egy évvel ezelőtt. Az olcsóbb, kilós kutyaszalámik ára 500 forintról indul, a jobb minőségű, 300 grammos nedves tápért pedig akár 700-800 forintot is elkérnek a boltok, így a kilónkénti ár 2000-2500 forint körül alakul. A kis alutasakos eledelek még drágábbak, ezeknél akár 3000 forint feletti is lehet a kilogrammonkénti ár – írják.

A macskaeledeleknél is hasonló árakkal találkozhatunk a boltokban. Egy jobb minőségű, 400 grammos konzerv ára akár az ezer forintot is meghaladhatja, vagyis itt sem ússzuk meg kilogrammonként 2500 forint alatt, az alutasakos kiszerelés pedig még ennél is drágábbra jön ki, ott 3000 forint felett van a kilogrammonkénti ár. A macskásoknak talán csak a mennyiség miatt van könnyebb dolguk, mivel kevesebbet eszik a házi kedvenc.

A lap azt írja, akár 20-30 százalékkal is olcsóbb megvenni a húst a boltban, mint a kész nedves tápokat, amivel jelentős összeget lehet megspórolni havonta. 

étkező cica

Nem olcsó állatot tartani. (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top