nlc.hu
Aktuális

Késő délután érkezhet meg a hatalmas vihar

A közelgő vihar miatt piros riasztásra is sor kerülhet az ország déli részében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves zivatarok miatt narancssárga jelzést adott ki az egész országra, de akár piros riasztásra is sor kerülhet. Erős szelekre, felhőszakadásra és akár jégesőre is számíthatunk a mai nap. A katasztrófavédelem egy vihar kisokost is megosztott a lakosok biztonsága érdekében.

Az elmúlt napokban tapasztalt hőség és napsütés után péntek délután hidegfront érkezik, amit heves zivatarok és szupercellák is kísérhetnek az ország déli részében – írja az Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves zivatarok miatt narancssárga jelzést adott ki az egész országra, azonban hozzátették, hogy akár piros riasztásra is sor kerülhet a nap folyamán. Az előrejelzések szerint a felhőszakadás, illetve az erős szelek mellett akár még jégesőre is számíthatunk. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében hangsúlyozza, hogy az erős szél miatt érdemes fedett helyre tenni a kerti bútorokat, illetve azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat. Érdemes áramtalanítani a pincét, továbbá ha tehetjük, parkoljunk el az autónkkal az épületektől, illetve a fáktól. Abban az esetben, ha elmegyünk otthonról, mindenképpen húzzuk ki az elektromos berendezéseket, továbbá csukjuk be az ablakokat.

Megsérült esernyővel egy nő a viharban

Durva szélvihar közeleg, kiadták a piros jelzést (Fotó: Unsplash)

Hozzátették, hogy viharos időjárás esetén ne tartózkodjunk vízben, illetve a pincét is kerüljük el, hiszen hamar víz alá kerülhet. Javasolt a vihar ideje alatt fedett helyen tartózkodni.

Abban az esetben, ha mégis a szabadban érne minket a vihar, ne használjunk esernyőt, illetve ne álljunk egy fa alá. A tömegközlekedési eszközökön védve vagyunk ugyan, de a fém alkatrészeit ne fogjuk meg.

A Katasztrófavédelem Facebook posztjában egy vihar kisokost is megosztott, amely tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat, illetve tanácsokat. 

Vészhelyzet esetén

Ha bárki bajba jutott emberrel, állattal, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top