nlc.hu
Aktuális

A franciaországi zavargások fejleményei

Svájcra is átterjedt a franciaországi erőszakhullám

Már Lausanne-ban is tüntetők randalíroznak.

A rendőri erőszak miatt kitört franciaországi zavargások elérték Svájcot is: a rendőrség vasárnapra virradóra 7 embert tartóztatott le a francia határhoz közeli Lausanne városában, ahol több mint 100 fiatal gyűlt össze a város utcáin és okozott anyagi károkat az üzletekben. A 7 letartóztatott közül egy 24 éves, a többi tizenéves. A rendőrség közleménye szerint a 24 éves férfi svájci állampolgárságú, a fiatalabbak – 3 fiú és 3 lány – portugál, szomáliai, boszniai, svájci, georgiai és szerb állampolgársággal rendelkeznek.

Franciaországban több mint 400 embert tartóztattak le a vasárnap éjjel kiújult zavargások során. A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy kedden egy motoros járőr Nanterre-ben lelőtt egy 17 éves fiút. A rendőr megállította az autót vezető fiút, és amikor az hirtelen elhajtott, a rendőr a szolgálati fegyverével lelőtte. A fiatalt szombaton temették el. A haláláért felelősnek tartott rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték.

Franciaország

Franciaországban 5. éjszaka folytatódtak az elővárosi zavargások vasárnapra virradóra – Fotó: Firas Abdullah/Anadolu Agency via Getty Images

Az incidens számos városra kiterjedő erőszakhullámot váltott ki Franciaországban. A francia belügyminisztérium adatai szerint a zavargások résztvevői csak péntek éjjel több tucatszor támadtak rendőrkapitányságokra, rendőrőrsökre, csendőrségi laktanyákra, megsebesítettek 79 rendőrt, csendőrt, felgyújtottak, megrongáltak mintegy 1350 járművet és 266 épületet, köztük 26 városházát és 24 iskolát.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top