nlc.hu
Aktuális

Ilyen drágulás jöhet az árstop eltörlése után

Ilyen drágulás jöhet az árstop eltörlése után: a vidéki falvakban még magasabbak lehetnek az árak

Bár a kormány korábban kitartott amellett, hogy az árstop kivezetése nem növeli az inflációt, mégis bejelentették, hogy véget vetnek az élelmiszerárstopnak.

Az árstop megszüntetése után az étolaj, sertéscomb és csirkemell ára harmadával drágulhat, figyelmeztet Raskó György agrárközgazdász. A nagyobb üzletláncokban az érintett termékeket beszerzési áron értékesíthetik augusztustól.

Azonban a boltoknak két termékcsoportot ki kell emelniük, és ezeket 15 százalékkal olcsóbban kell árusítaniuk a napi beszerzési árnál. A kisboltokat ez az új szabályozás nem érinti, így Raskó György szerint ez a változás nagyobb áremelkedést okozhat a szegényebb vidéki falvakban.

Bevásárlókocsi egy szupermarketban

Bevásárlás közben meghalt egy férfi Gazdagréten (Fotó: Unsplash)

A vendéglátóhelyek már korábban sem estek az árstop hatálya alá, így például az éttermek másfélszer annyit fizetnek az olajért, mint a háztartások. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a zsírok és olajok voltak a legnagyobb mértékben dráguló élelmiszerek az Európai Unióban.

Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint az árak 34,1 százalékkal emelkedtek 2021 májusára, ami több mint kétszerese az uniós átlagnak.

(Via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top