nlc.hu
Aktuális

Harmadfokú hőségriasztást adnak ki az egész országra

Szombattól egészen jövő hét szerdáig harmadfokú hőségriasztást adnak ki az országra

Szombattól egészen szerda éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a jövő hét közepéig kánikula várható, most azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelem közös közleménye alapján szombattól egészen szerda éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos. 

Harmadfokú hőségriasztást abban az esetben rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon a középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Egy nő szalmakalapban a napon

Időjárás: eddig szétáztunk, holnap pecsenyére sülünk (Fotó: Unsplash)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelem arra kéri a szabadtéren dolgozókat, illetve a szabadtéri rendezvényeken résztvevőket, hogy szellőző ruhával, naptejjel védekezzenek a leégés ellen. 

A kánikulában futni, illetve kerékpározni a reggeli, illetve esti órákban ajánlott, mivel könnyen hőgutához vezethet, azonban aki mégis napközben végez sporttevékenységet, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

 

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. A hőségben egyre több tűz is kialakulhat, ezért fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára, továbbá csak a kijelölt helyeken gyújtsunk tüzet. 

Segélyhívás

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házi kedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top