nlc.hu
Aktuális

A Balaton vízhőmérséklete

Ma már akár 30 fokos is lehet a Balaton

Vasárnap még tovább melegszik a tó vize.

Balatonkenesén 26, Gyenesdiásnál pedig 29,1 fokig melegedett a Balaton vize szombaton – tette közzé az Időkép. A portál további adatai szerint Siófoknál 25, míg Balatonkenesénél 26 fokos volt tegnap a víz.

Ma várhatóan még tovább emelkedik a Balaton vízhőmérséklete, mivel vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet a 38 fokot is elérheti. Estefelé ugyan északnyugat felől növekszik a zápor, zivatar kialakulásának esélye, de erre majd inkább hétfőn kell készülni, akkor az északi-északkeleti országrészben már kialakulhatnak záporok, zivatarok, sőt megint van esély hevesebb zivatarok kialakulására.

Balaton

Frissítő csobbanás a Balatonba – Fotó: MTI/Varga György

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint kedden is hasonlóan meleg idő lesz, de akkor inkább csak egy-egy zápor, illetve zivatar alakulhat ki, az ország döntő része szárazon marad.

Érvényben a “vörös kód”

Szombat reggeltől amúgy életbe lépett a “vörös kód”, ami szerda este 18 óráig tart. Ez kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Még rosszabb helyzetben az olaszok

Olaszországban is szenvednek a hőségtől, ahol egy újabb rendkívüli hőhullám csapott le szombaton. Az MTI tudósítása szerint 15 városban és térségeiben rendelték el a legmagasabb fokozatú hőségriasztást: a szardíniai Cagliariban, a szicíliai Messinában és Cataniában, a pugliai Bariban, a molisei Campobassóban, Rómában és a környékbeli Viterbóban, Latinában, Frosinonéban, Rietiben és Civitavecchiában, Firenzében és Bolognában, Perugiában és az adriai Pescarában. Ezekhez vasárnaptól a szicíliai Palermo is csatlakozott.

olasz hőség

Hőség Rómában – Fotó: Oliver Weiken/picture alliance via Getty Images

Az idei nyár újabb hőhulláma – amely egész jövő héten eltart – Afrikából hozza a forró levegőt. Az előrejelzések szerint a július közepén megszokott hőmérsékleti átlagnál 12 Celsius-fokkal is magasabbat mérhetnek Olaszországban. A közép-olaszországi Toszkána és Lazio tartományban 41-43 fok közötti hőmérsékletet várnak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top