Aktuális

Szabadidő-betegség – te is a nyaralás alatt robbansz le?

Alig várod, hogy a hosszú, munkával töltött, rohanós hónapok után elérkezzen végre a jól megérdemelt szabadságod. Már régóta tervezgetted, álmodoztál róla: napozásról, kirándulásról, az esti, nyugodt vacsorákról. Aztán már az első napon azt érzed, hogy valami nem stimmel az egészségeddel…

Kapar a torkod, nehezen nyelsz, fáj a fejed, nagyon fáradt vagy, és nem akarod elhinni, hogy pont a szabadságod kezdetén lettél beteg, pedig előző nap még semmi bajod nem volt!

Ha veled is előfordult már ilyesmi, akkor jó eséllyel szabadidő-betegséged volt. Talán kevesen ismerik ezt a kifejezést, de kutatások megállapították, hogy valóban létező jelenséget takar. Igaz, a pontos okait még keresik a szakemberek.

Szabadidő-betegség ̶ te is a nyaralás alatt robbansz le?A szabadidő-betegség hátterében valószínűsíthetően a krónikus munkahelyi stressznek van jelentős szerepe. A magas szintű teljesítményre törekvés kényszere kiégéshez vezethet, és nem hat kedvezően az immunrendszer működésére. A szabadidőben hirtelen előtérbe kerülő pihenés beindíthatja a szervezet védekező mechanizmusait, ami a tünetek megjelenését okozhatja.

Persze könnyű azt tanácsolni, hogy kerüld a stresszt a hétköznapokban, és így majd megúszod a szabadidő-betegséget a nyaralásod alatt… Mégis, mi most pontosan ezt javasoljuk, legalább a nyaralás előtti napokra!

Szabadidő-betegség ̶ te is a nyaralás alatt robbansz le?Amivel megelőzheted a szabadidő-betegséget

A nyaralásra készülve gondoskodhatsz róla, hogy az úti célodhoz megérkezve csak a kikapcsolódással, pihenéssel kelljen foglalkoznod. Ha teheted, már az utazás előtt vegyél ki pár nap szabadságot, hogy a szervezetednek legyen ideje akklimatizálódni és „kilépni” a stressz-üzemmódból. Jó módszer az is, ha az utazás előtt a szokásosnál többet mozogsz, a testedzés ugyanis az egyik legjobb módja a stresszoldásnak. Ha ennél komolyabb a helyzet, a felgyülemlett stressz hatásának egyértelmű jeleit tapasztalod (pl. álmatlanság, fokozott ingerlékenység), érdemes szakértő – például egy kognitív terapeuta – segítségét kérni.

 

 
Szabadidő-betegség ̶ te is a nyaralás alatt robbansz le?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top