nlc.hu
Aktuális
Csökkenteni kell a Paksi Atomerőmű teljesítményét a hőség miatt.

Olyan meleg van, hogy „lejjebb kellett tekerni” Paks teljesítményét

A keddi 320 megawatt teljesítménycsökkentést követően szerdán 15 órától további 240 megawattal csökkentették az erőmű teljesítményét.

Mintegy 560 megawattal kellett lejjebb modulálni a Paksi Atomerőmű teljesítményét kedden és szerdán a Duna hőmérsékletének emelkedése miatt – írja az ATV az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján szerdán. A jelenlegi lejjebb terhelés

Olyan meleg van, hogy „lejjebb kellett tekerni” Paks teljesítményét

a vízhőmérsékletre vonatkozó környezetvédelmi korlátok betartása érdekében

történt, ami a nukleáris biztonság szintjét nem befolyásolja. Az OAH szerint olyan technológiák és tartalékok állnak rendelkezésre, amelyekkel a Paksi Atomerőmű hűtése szélsőséges körülmények között is biztosítható lenne, az átlagosnál akár 90 százalékkal alacsonyabb vízhozam, illetve magas vízhőmérséklet mellett is. 

A Paksi Atomerőmű korábbi tájékoztatása szerint

a belső szabályzatban 29,5 Celsius fokos beavatkozási határt állapítottak meg; ennek elérése esetén – a hőmérsékletkorlát túllépésének mértékében – 0,1 Celsius fokonként 80 megawattal kell csökkenteni a teljesítményt mindaddig, amíg az előírt korlát alá nem süllyed a vízhőmérséklet. 

Az OAH folyamatosan felügyeli a blokkok állapotát

és a 100 megawattos meghaladó teljesítményváltozásokról továbbra is tájékoztatást ad.

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top