nlc.hu
Aktuális

Nagyon kevesen jelentkeznek rendőrnek

Akár halőröket is beoszthatnak járőrözni, olyan kevés a rendőr

Nagy a létszámhiány a rendőrségnél.
járőrök

Tovább csökkent azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket. Idén már csak 470 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba, miközben néhány éve ez a szám még 3 ezer felett alakult – értesült az rtl.hu.

Ráadásul a jelentkezők nagy része vagy meggondolja magát, vagy nem felel meg az alkalmassági feltételeknek, így évente csak nagyjából 800 rendőr jön ki a középfokú iskolákból. A fiatalok pedig gyakran hamar leszerelnek a terhelés és a nem túl magas fizetés miatt.

Állítólag a rendőrkapitányságok munkaerőhiánya már a mindennapokban is tapasztalható. “Szinte csak elvétve fordul elő, hogy két rendőrt osztanak be egymás mellé járőrözni. Általában egy rendőr és egy más státuszban szolgáló alkalmazottat küldenek ki az utcára. Ő lehet rendőrségi fegyveres biztonsági őr, polgárőr, de akár halőr” – mondta az rtl.hu-nak egy neve elhallgatását kérő rendőr.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint az állomány 92 százalékos telítettségű, azaz a létszámadatok alapján nagyjából 4500 rendőrt azonnal fel tudnának venni. 

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top