nlc.hu
Aktuális

Földünk legmelegebb hónapja az idei július.

Véget ért a globális felmelegedés korszaka

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint mostantól sokkal rosszabb jön.

Évezredek óta a mostani július lehetett a legmelegebb hónap – közölte csütörtökön a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Copernicus klímaváltozást figyelő európai szolgálat Genfben.

„Földünk forró széken ül”

– hangsúlyozta António Guterres ENSZ-főtitkár. “Nem kell a hónap végéig várnunk, hogy ezt pontosan tudjuk. Hacsak a következő napokban nem lesz egy kisebb jégkorszak, a július minden rekordot megdönt” – mondta a világszervezet vezető diplomatája.

Véget ért a globális felmelegedés korszaka
A két szervezet a július 23-án ismert meteorológiai adatokat értékelte ki. Az már most bizonyos, hogy az idei július első három hete volt a valaha mért legmelegebb háromhetes időszakasz. A legmelegebb esztendőt tekintve pedig 2023 megdöntheti a 2016-os év rekordját – jelentette ki Christopher Hewitt, a WMO éghajlatkutató szolgálatának igazgatója.

A Földünkön feljegyzett legmelegebb nap 2023. július 6. volt

17,08 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel, de július ötödike és hetedike sem maradt el tőle sokkal. A korábbi rekordot 2016. augusztus 13. tartotta 16,8 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel. Ez a csúcsérték az idén július legalább 17 napján túl lett szárnyalva. „A globális felmelegedés korszaka véget ért.

Megkezdődött a globális forrás korszaka”

– próbált a régóta ismert, valós veszélyre figyelmeztetni Guterres ENSZ-főtitkár. Felszólította a politikai vezetőket, hogy haladéktalanul tegyenek drasztikus intézkedéseket a klímaváltozás megfékezésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top