nlc.hu
Aktuális

Minden eddignél rosszabb átlag is elég volt idén a sikeres egyetemi felvételihez.

Mi van itt? Kettesek-hármasok is elegendők voltak idén a sikeres felvételihez

Egészen silány jegyekkel is be lehetett kerülni idén a felsőoktatásba.

Néhány egyetem már kettes-hármas tanulmányi átlaggal, illetve hasonló érettségivel is befogadott idén érettségizőket – írja a G7.hu. A Dunaújvárosi Egyetem gépészmérnöki szakának nappali képzéséhez már 164 pont is elegendő volt. Ez a BME bejutási küszöbének nagyjából fele. A Gábor Dénes Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakra 162, a gazdaságinformatikusra pedig már 152 ponttal is felvették a jelentkezőket.

Ez utóbbi volt a legalacsonyabb ponthatár idén

Mi van itt? Kettesek-hármasok is elegendők voltak idén a sikeres felvételihez

valamely államilag finanszírozott helyre. A Corvinuson ugyanehhez a két szakhoz még 450 pont sem volt elég. Ilyen alacsony pontszámmal és rossz jegyekkel eddig senki nem reménykedhetett abban, hogy bekerülhet a leggyengébbnek számító intézményekbe. Tavalyig ugyanis jogszabály határozta meg, hogy

280 pont alatt senkit sem lehet felvenni.

Szeptemberben ezt a feltételt eltörölték, sőt a korábbi évekkel szemben már emelt szintű érettségi sem kellett. A nyelvvizsga-követelmények eltörlése a fő oka annak, hogy idén évtizedes rekordot döntött a jelentkezők és a felvettek száma is a magyar felsőoktatásban.

A felvettek száma 28 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest:

a 126 ezer felvételizőből közel 95 ezret vettek fel, 80 százalékukat államilag finanszírozott helyre. A vidéki egyetemekre bekerülők száma 43 százalékkal nőtt. Legnagyobb arányban az egyik legalacsonyabb ponthatárú intézmény, a Dunaújvárosi Egyetemen hallgatói állománya gyarapodott – ott

130 százalékkal nőtt a felvettek száma.

A kecskeméti Neumann János Egyetemen 71 százalékos az emelkedés, a veszprémi Pannon Egyetemen 58 százalék, a Soproni Egyetemen pedig 76 százalék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top