nlc.hu
Aktuális

A Dráva vízszintje ötven éves rekordot döntött meg Őrtilosnál.

Már rekordszinten van az árvíz egy magyar folyón

A Dráván Őrtilosnál a Mura és a Dráva összefolyásánál ötvenegy éves árvízszint-rekord dőlt meg hétfőn.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint hétfőn délben a Dráván Őrtilosnál 493 centiméterrel dőlt meg az 1972-es árvíz szint rekord, amikor a korábbi legmagasabb vízállás (476 centiméter) felett 17 centiméterrel tetőzött a folyó.

Már rekordszinten van az árvíz egy magyar folyón

A vízügy hét olyan Dráva menti településnél is segít,

amelyeket nem véd állami védvonal. Meg kell védeniük azt a 31 települést is a Dráva bal partján, amelyek a terhelt árvízvédelmi töltésen túl vannak.

Drávaszabolcsnál folytatódnak a felkészülési munkák,

a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával készülnek a vízügyes szakemberek. Ott csütörtökön várható a tetőzés, az 1972-es 596 centiméteres rekord értéket megközelítő vagy akár el is érő vízállás mellett. A tájékoztatás szerint a Rába, a Mura, a Dráva és a Sajó mentén továbbra is folytatódnak a védekezési munkák,

a vízügyes szakemberek az ország egész területéről érkeznek a kárhelyekre.

A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél apad, a folyó most a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem veszélyeztet. A szántóföldi elöntések miatt pedig az alsó szakaszokon lassul majd az apadás. Győrnél a rakpart szintjét is megközelítheti a vízállás – ismertették. A Mura Letenyénél hétfőn 15 órakor tetőzött, 552 centiméteres észlelt vízállás mellett, ami este 23 óráig maradt fenn. Ez mindössze 2 centiméterrel alacsonyabb a valaha mért legmagasabb vízállásnál.

A tetőzést követően kedd délig közel 30 centimétert apadt a folyó.

Arról is beszámoltak, hogy a Sajó kedden Sajószentpéternél tetőzik, Sajópüspökinél pedig a hétfőn hajnali tetőzés óta már több mint egy métert csökkent a vízszint. Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok.

A folyók mentén több olyan település van,

ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Azokhoz a településekhez, ahol a védelemvezető polgármester szükségesnek tartja, az OVF vízügyi műszaki irányítót biztosít a védekezési feladatok meghatározása és az erőforrások biztosítása érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top