nlc.hu
Aktuális

Régen máglyán végezhette az, aki belkezes

A középkorban máglyán is végezhettem volna, de ma már nem para balkezesnek lenni

Az 1976 óta rendszeresen megtartott világnapján a balkezesekre irányul a figyelem, akiket korábban szabályosan stigmatizáltak.

Jobb kézzel tanultam meg kötni, mert a tanár nem tudta a másikkal megmutatni, az óvodában rendszeresen ebbe a kezembe nyomták az evőkanalat, és nyilván a jobbkezeseknek készült eszközöket használtam, de ezektől az apró nehézségektől eltekintve sosem éreztem, hogy bármilyen negatív hátrányban részesülnék, csak mert a bal kezem a domináns. Talán más lett volna a helyzet, ha a középkorban születek, amikor sátáni tulajdonságnak minősült, amennyiben valaki nem a jobb kezét használta az alaptevékenységekre.

Ennyien vagyunk balkezesek:

A legtöbb ember jobbkezes – vagyis a jobb keze a domináns. Csak körülbelül 10-15 százalékunk balkezes. Néhány ember (kevesebb, mint 1 százalék) pedig keresztdominanciával rendelkezik, azaz váltogatja a keze preferenciáját a különböző feladatok között, és még kevesebben vannak, akik kétkezesek, azaz mindkét kezük egyformán képes mindenre.

A jó keresztény jobbkezes

A balkezesek évszázadokon keresztül előítéletek tárgyát képezték. Sokáig alaptalan elméleteken és mítoszokon nyugodtak a magyarázatok arra vonatkozóan, hogy miért a bal kezüket használják.

Az ókorban a legtöbb kultúra a jobb kezet tartotta a megfelelőnek, mert az a szerencsét, a hasznos cselekedeteket és a racionalitást jelentette. Az ókori Rómában alakult ki a kézfogás hagyománya (természetesen jobb kézzel), a jó szándék jeleként. Sőt, az ókori rómaiak szóhasználata is hozzájárult a balkezesekkel szembeni előítélethez, ugyanis a “balkezes” szó latin gyökből származik, jelentése “baloldali”. De nemcsak a latin hibáztatható: az egyszerű “balkezes” jelentése a Merriam-Webster szótárban többek között úgy van meghatározva, mint “ügyetlen”, “esetlen” és “kétes”.

Később, a középkori kereszténység sokat hozzátett a balkezesek megkülönböztetéséhez. Az emberek úgy hitték, hogy a bal kéz az ördögé, így egy jó keresztény csak a jobb kezét használhatta. A balkezeseket az a veszély is fenyegette, hogy boszorkánysággal vádolják meg és kivégzik őket.

Ma van a balkezesek világnapja!

Ma van a balkezesek világnapja! (Forrás: GettyImages)

Régebben sok hétköznapi tevékenység, például az étkezés vagy az írási kéz használata, jobbkezesekre volt optimalizálva. A balkezeseknek alkalmazkodniuk kellett ezekhez a körülményekhez, amely megnehezítette a mindennapi életüket, ezért alakulhatott ki az a nézet, hogy a balkezesek rendellenesek, nehézkesek, miközben csak annyi történt, hogy a kevésbé ügyes kezükkel kellett megtanulniuk tevékenységeket.

Mivel a jobbkezesség volt az elfogadott, a balkezes gyermekeket sokáig arra kényszerítették, hogy a jobb kezüket használják. Például Vilmos herceg dédapja,  VI. György is kénytelen volt a jobb kezét használni, sőt, egészen a közelmúltig dívott az Egyesült Királyságban ez a módszer. Néhány országban még ma is előfordul, a világ számos részén a bal kéz használata napjainkban is tisztátalannak vagy udvariatlannak számít. Ha balkezes vagy, és olyan helyekre látogatsz el, mint India, Pakisztán, Banglades, Indonézia, Nepál és a Közel-Kelet, udvariatlan viselkedésnek tartják, ha bal kézzel eszel, veszel fel vagy adsz át dolgokat.

De még ezzel együtt is, ma már egyre inkább kikopóban vannak a negatív berögzülések, a társadalmi sztereotípiák megváltoztak, és köztudott tény – a legtöbb helyen -, hogy a balkezesek ugyanolyan sokoldalúak és tehetségesek, mint jobbkezes társaik. 

A megítélésükön sokat segített az is, hogy a történelem során számos híres balkezes tűnt fel, akik kiemelkedő teljesítményeikkel megcáfolták a balkezesekkel kapcsolatos negatív sztereotípiákat. Ilyen volt például Leonardo da Vinci, az egyik legismertebb balkezes, aki festőként, tudósként és feltalálóként is remekelt. Ne feledjük Albert Einsteint sem, az egyik legnagyobb fizikust és elméleti kutatót, akinek eredményei forradalmasították a tudományt, vagy Ludwig van Beethovent, a zeneszerzők zenei zsenijét. 

Néhány balkezes napjainkból: Lady Gaga, Angelina Jolie, Caitlyn Jenner, Justin Bieber és a Simpsons alkotója, Matt Groening.

Már a magzati korban eldől?

Peter Hepper észak-ír pszichológus több száz csecsemő felvételét vizsgálta meg, amikor a baba az anyaméhben szopta az ujját. A csecsemők körülbelül 90 százaléka a jobb hüvelykujját szopta, és 12 éves korában a jobb hüvelykujjszopók közül szinte mindenki jobbkezes volt. Míg a bal hüvelykujjszopók háromnegyede balkezes lett.

A genetika is szánthat, ugyanis ha mindkét szülő balkezes, akkor egy a négyhez az esélye, hogy a gyermekük is az lesz.

Csecsemőként elég gyakori, hogy a kisgyerekek egyik nap véletlenszerűen az egyik kezüket használják, a következőn pedig a másik kezüket. De körülbelül kétéves kortól a kisgyermekek hajlamosak arra, hogy inkább az egyik kezüket használják, mint a másikat.

Ma van a balkezesek világnapja!

Ma van a balkezesek világnapja! (Forrás: GettyImages)

Ma is velünk élő tévhitek

Vannak anekdotikus beszámolók arról, hogy a művészek és zenészek inkább balkezesek, és ez a megfigyelés táptalaja lett annak a túlságosan leegyszerűsítő elképzelésnek, miszerint a jobb agyfélteke (amely a bal kezet irányítja) a kreativitás székhelye. Az érvelők Leonardo de Vincire, Paul McCartney-ra, egy másik balkezesre és még sok más, kreatív hírességre hivatkoznak. De ahogy Chris McManus pszichológus a díjnyertes Jobb kéz bal kéz című könyvében kifejti, “bár visszatérő állítások szerint a balkezesek kreativitása nagyobb, a tudományos szakirodalomban kevés igazolást találunk erre az elképzelésre”.

Ami a balkezesek introvertált személyiségét illeti, egy viszonylag friss tanulmány 662 új-zélandi egyetemistát kérdezett meg arról, melyik kezüket használják, és arról is kifaggatták őket, milyen a személyiségük. „A bal- és jobbkezesek nem különböztek egymástól semmilyen személyiségtényező tekintetében” – számoltak be a kutatók. Azonban tendencia mutatkozott arra vonatkozóan, hogy azok az emberek, akik gyengébb preferenciát mutattak bármelyik kéz iránt (azaz a vegyes kezűek), introvertáltabbak voltak. És mi a helyzet az IQ-val? Egy igen kiterjedt tanulmány nem talált kapcsolatot a kézhasználat és az IQ között, míg egy másik kutatás a jobbkezeseknél enyhe IQ-előnyt talált. De a két tanulmányt összevetve az intelligencia és a domináns kéz közötti kapcsolat elhanyagolható.

A balkezeseket üldözik?

A Guardian kritikusa egy nemrégiben megjelent, balkezesekről szóló könyvet (Rik Smits The Puzzle of Left Handedness) ismertetve megjegyezte: „Sajnos a balkezességgel szembeni előítéletek mélyen gyökerezőek és általánosak”. De ez tényleg így van? Kétségtelen, hogy a balkezeseknek a múltban nehéz dolguk volt. Sokan kényszerültek arra, hogy a jobb kezüket használják, és számos kultúrában mélyen él az az előítélet, hogy a jobb kéz jó, a bal pedig rossz. Gondoljunk csak az olyan kifejezésekre, mint “jobbkezes ember”, “két bal láb”, vagy arra, hogy a muszlimok a jobb kezüket használják evéshez, a bal kezüket pedig a mosakodáshoz. A balkezesek üldözése azonban, legalábbis a nyugati kultúrákban, úgy tűnik, véget ért.

Nézzük csak meg, hogy a legutóbbi 7 amerikai elnökből 5 balkezes volt. Ha a balkezesek élete olyan nehéz volna, mint ahogy azt egyesek állítják, aligha kerülhetnének a világ leghatalmasabb pozíciójába.

Forrás: 1,2,,3,4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top