nlc.hu
Aktuális

Tízből négy gyereket semmivel sem védenek az autókban

Tízből négy gyereket semmivel sem védenek az autókban – sokkoló adatok a rendőrségtől

Sokkoló adatokat tett közzé a rendőrség.

Az adatokból kiderült, hogy júliusban, amikor a rendőrség kampányszerűen ellenőrizte a gyerekülés és a biztonsági öv használatát, 12 ezren nem kötötték be magukat, és csaknem 300 gyerek utazott biztonsági ülés nélkül. Az autópályán is 400 sofőrt büntettek meg.

Egy kisfiú kapcsolja be magát az övvel.

Fotó: Getty Images

A számokból az is látszik, hogy tízből négy gyereket semmivel sem védenek az autókban.

Katona Ágnes közlekedési szakértő szerint aki nincs bekötve, az ütközés esetén akár már 10 kilométer per órás sebességnél is komoly sérüléseket szenvedhet, 50 kilométeres sebességnél pedig ki is lehet repülni az ablakon.

Egy korábbi videónkból kiderül, hogy egy hirtelen fékezésnél – kocsi elé kilépő figyelmetlen gyalogos, úton átrohanó macska, stb. – a gyerek a testsúlya sokszorosával zuhan ki az ülésből, ha nincs bekötve. Ennek könnyen súlyos sérülés vagy még rosszabb vége is lehet.

A skandináv országokban az autózók 99 százalék használja a biztonsági övet, az első ülésen Magyarországon ez az arány 88 százalék, a hátsón pedig mindössze 60 százalék.

(24, RTL)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top