nlc.hu
Aktuális

Gigabírság gyorshajtásért

390 ezerbe is kerülhet egy gyorshajtás, nagyon megdrágul a büntetés ősztől

Az utóbbi időben rengeteg baleset történt az utakon a gyorshajtók miatt.

Drágább büntetést fizetnek majd a gyorshajtók szeptember 1-jétől, a kormány ugyanis úgy döntött, hogy 30 százalékkal megemeli a gyorshajtásért járó bírságok összegét – számolt be a Tények. Aki például városban, 50 kilométer per óra helyett 65-el megy, az 39 ezer forintos büntetésre számíthat. De ha 125-tel lépi át a sebességhatárt, akkor 390 ezret fizethet be az államkasszába.

Az autósok azt mondták, egyetértenek a szigorítással. 

Egy vezetéstechnikai oktató úgy véli, a magasabb büntetés mindenképpen visszatartó erő lehet, de szerinte még szigorúbb szabályokat is be lehetne vezetni. „Kicsikét jobb lenne, ha sávosan lenne esetleg a drágulás. Tehát nagyobb mértékben drágulna azoknál, akik nagyobb százalékban lépik át a sebességet, hiszen sokkal nagyobb visszatartó erő lenne” – nyilatkozta a Tényeknek Csörgő László. 

traffipax

 Magasabb bírság, szigorúbb ellenőrzés jön ősztől (Fotó: MTI / Sóki Tamás)

Ám nem csak a gyorshajtást büntetik szigorúbban ősztől: az a sofőr, aki az autópálya leállósávján vezet, 130 ezer forintos büntetésre számíthat. De kiemelten figyelik az övhasználatot is: aki nem köti be magát lakott területen, 13 ezer, lakott területen kívül 19 500, autóúton és autópályán pedig 26 ezer forintot fizet szeptembertől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top