nlc.hu
Aktuális

Répadrágulás

Árrobbanás: egy hónap alatt majdnem duplájára drágult a sárgarépa – kiderültek az okok

Nem kíméli a magyar konyhát az infláció. Tartósan magasabb zöldségárakra kell számítani.
répa

Egyetlen hónap alatt majdnem duplájára drágult a sárgarépa, pontosan 89 százalékkal ugrott meg az ára. Júliusban még átlagosan 730 forintot kértek kilójáért az országban a KSH legfrissebb adatai szerint – számolt be az RTL Híradó.

A Terméktanácsnál azt mondják, sárgarépahiány van Európában. Hollandiában az aszály tizedelte a termést, pedig sokfelé kevesebb répát vetettek idén. „Csökkent a vetésterület, és igazándiból a legnagyobb probléma az, hogy a termelési költségek megemelkedtek, és a termelési kedv egy kicsit alábbhagyott. Keletkezett egy úgymond árrobbanás” – indokolta a drágulást Varga István, a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, aki szerint legfeljebb 15-25 százalékkal csökkenhet a sárgarépa ára ősszel, ha beérnek a későbbi vetések.

Elmondása szerint a többi zöldség viszont nem lesz olcsóbb, pedig a vöröshagyma 73, a fejes káposzta már most 23 százalékkal drágább, mint tavaly.

„Azt gondolom, hogy az alacsonyabb zöldségárakat most már el lehet felejteni” – jelentette ki Varga István.

Idén júliusban 17,6 százalékos átlagos drágulást mért a KSH tavaly júliushoz képest, 2 és fél százalékkal alacsonyabb volt az infláció, mint egy hónappal korábban. A KSH szerint júniusról júliusra tovább nőttek a fogyasztói árak Magyarországon.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top