nlc.hu
Aktuális

A Holdba csapódott az orosz Luna-25 űrszonda

A Holdba csapódott és megsemmisült egy orosz űrszonda

Egy bizottság vizsgálja majd, mi is történt pontosan.

A Hold felszínébe csapódott, és megsemmisült a Luna-25 automata állomás, írja az MTI.

A Roszkozmosz orosz űrvállalat szerint szombatra impulzus adását tervezték a szerkezet leszállás előtti elliptikus pályájának kialakításához. A tájékoztatás szerint azonban moszkvai idő  szerint körülbelül 14 óra 57 perckor megszakadt a kommunikáció a Luna-25-tel, a szerkezet felkutatására és a vele való kommunikáció felvételére irányuló intézkedések az elmúlt két nap folyamán nem vezettek eredményre.

Az előzetes elemzés eredményei szerint az impulzus tényleges paramétereinek a számítottaktól való eltérése miatt a Luna-25 űrhajó nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni

– közölte az orosz vállalat.

A Luna-25 felbocsátása előtt

A Luna-25 felbocsátása előtt. (Fotó: Roszkozmosz / AFP)

A Luna-25 elvesztésének okait egy, az erre a célra létrehozott tárcaközi különbizottság fogja kivizsgálni.

A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna-25 lett volna a projekt irányítóinak reményei szerint az első jármű, amely leszállást hajt végre a Hold déli pólusának nehéz terepén. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása lett volna, hogy van-e a jég a bolygón. 

Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top