nlc.hu
Aktuális

Vonatozás kerekesszékkel: 36 órával korábban kell jelezni

Kerekesszékkel vonatoznál? A MÁV azt várja, szólj 36 órával korábban

Büntetéssel fenyegetett egy kalauz egy kerekesszékes utast, mert nem szólt előre, hogy utazni szeretne. Büntetés hivatalosan szerencsére nincs, de a MÁV azt kéri, hogy másfél nappal korábban jelezzék az utazási szándékot a mozgássérültek.

A MÁV azt várja a mozgáskorlátozott utasoktól, hogy legalább 36 órával, vagyis másfél nappal korábban jelezzék utazási szándékukat – írja a Népszava, miután egy kerekesszékes utas elég furcsa történetbe keveredett bele.

Mint a lapnak elmesélte, a nyaraláson barátaival úgy döntöttek, átvonatoznak Balatonföldvárra. Kiválasztottak egy alacsony padlós vonatot, megvették a jegyeket, így egyedül is fel tudtak szállni a vonatra.

„Békésen ücsörögtem a behúzott fékjeimmel, amikor megjelent a kalauz. Határozott nyugalommal és nemmel válaszoltam arra a kérdésére, hogy bejelentettem-e az utazásomat. Mondtam, hogy nem, ma délelőtt döntöttem el a barátaimmal, hogy vonatozni szeretnénk. Ezen ő felháborodott, meg akart büntetni, mert – szerinte – ha nem jelentem be az utazást időben, nem tisztázott, hogy kinek a felelőssége, ha velem történik valami” – idézte fel a történeket a kerekesszékes utas.

Visszafelé utazva egyébként a pénztárostól ugyanazt az információt kapta: kerekesszékesként 48 órával korábban be kell jelentenie az utazását.

Vác, 2019. március 28.Egy elektromotoros kerekesszékben közlekedõ fiatalember a MÁV Start Zrt. munkatársainak segítségével beszáll a modern Stadler Flirt vonat utasfülkéjébe a nemrég korszerûsített váci vasútállomás peronjáról.

Egy elektromotoros kerekesszékben közlekedő fiatalember a MÁV Start Zrt. munkatársainak segítségével beszáll a modern Stadler Flirt vonat utasfülkéjébe (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Az eset kapcsán a Népszava megkereste a MÁV-ot. A vasúttársaság határozottan cáfolta, hogy megbüntetnék a vonatokra előzetes bejelentkezés nélkül felszálló mozgáskorlátozott utasokat.

Azt viszont elismerték, hogy

az utazás előtt legalább 36 órával azért kell értesíteniük a MÁV-START-ot

„a segítségnyújtás iránti igényükről, hogy a vasúttársaság felkészülhessen, és minden szükséges intézkedést megtehessen a szolgáltatás biztosítása érdekében”. Ilyenkor megvizsgálják, hogy az időpont, a vonat és az állomás megfelelő-e az utazáshoz. Előzetes jelzés nélkül pedig előfordulhat, hogy az érintett nem tud a választott járattal elutazni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top