nlc.hu
Aktuális
Januártól havi szaldós elszámolás lesz a napelemeknél

Bejelentette a miniszter: januártól így változik az elszámolás a napelemeknél

Jön a havi szaldós elszámolás, szeptembertől pedig elkezdik a betáplálási stop feloldását, jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter.
Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetõszerkezetére 2019. március 4-én.

A napelemes rendszereket érintő fontos változásokat jelentett be Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy YouTube-videóban, amelyet a Magyar Nemzet vett észre.

Januártól nem éves, hanem havi lesz a szaldóelszámolás.

„A korábbi rendszereknél, amelyek szaldóelszámolást élvezhettek, a feltelepítéstől tíz évig változó szabályok mellett nem éves, hanem havi szaldóelszámolást alkalmaznak január 1-jétől. Aki újonnan telepít napelemes rendszert, annak bruttó elszámolása lesz” – közölte a miniszter.

Ez azt jelenti, hogy a napelem tulajdonosa és az áramszolgáltató nem éves szinten fogja elszámolni az elfogyasztott és a megtermelt, betáplált áram mennyiségét, hanem havi szinten. Így a nyári, napsütéses időszakban megtermelt rengeteg pluszáramot nem lehet majd a téli hónapokban „elhasználni”.

Lantos Csaba arról is beszélt, hogy szeptembertől elárulják, hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban, ami azt jelenti, hogy elkezdik a betáplálási stop feloldását egyes területeken. 

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top