nlc.hu
Aktuális

A mérések kezdete óta a legmelegebb nyár volt az idei

Ijesztő számok jöttek: a mérések kezdete óta a legmelegebb nyár volt az idei

Az EU Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata szerint az idei nyár volt messze a legmelegebb, a hiteles mérések kezdete óta. 2023 nyarán a globális átlaghőmérséklet ugyanis 16,77 Celsius-fok volt, ami 0,66 Celsius-fokkal magasabb, mint az 1991-2020 közötti időszak átlaga, írja a Politico.

Ijesztő számok jöttek: a mérések kezdete óta a legmelegebb nyár volt az idei

Ez pedig tökéletesen illeszkedik a klímakatasztrófa tudósok által ismertetett forgatókönyvéhez.

Európában idén nyáron 19,63 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet,

ami 0,83 fokkal volt az átlag felett. A globális hőmérsékleti rekordok továbbra is folyamatosan megdőlnek az idén. A legmelegebb júliust és júniust a legmelegebb augusztus követte, így a legforróbb boreális nyárral néztünk szembe egészen 1940-ig visszanyúlóan – foglalta össze Samantha Burgess, a Kopernikusz igazgatóhelyettese. Ezek a rekordok a

tengerfelszín hőmérsékletének jelentős emelkedését mutatják,

ami a tengeri hőhullámok kiváltásáért felelős egész Európában. Júniusban Írországban és az Egyesült Királyságban, júliusban és augusztusban pedig a Földközi-tenger térségében volt ilyen jelenség. A tengerfelszín globális hőmérséklete egész augusztusban folyamatosan emelkedett, és elérte a 20,98 Celsius-fokot, ami a legmagasabb globális havi átlag a mérések kezdete óta. A felmelegedés pedig várhatóan még rosszabb lesz, amint az El Niño kialakul a Csendes-óceánon – írja a Telex.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top