Jókuti András ételszakíró a Világevő blogon tette közzé a Michelin idei döntését. A francia cég több mint száz esztendeje díjazza a Föld legjobb éttermeit, egy, esetleg több Michelin-csillag adásával. A Michelin inkognitóban vizsgálódó revizorai az idén több új magyar éttermet is bevettek a „jóba”.
Két Michelin-csillaggal két étterem büszkélkedhet
Magyarországon 2023-ban. Az egyik a budapesti Stand, a másik pedig a tatai Platán Gourmet. Egy Michelin-csillagot ennél jóval több, összesen tizenöt étteremnek osztottak ki. Az idei év újdonsága, hogy már Pécsett is van olyan kajálda, amit Michelin csillagra érdemesítettek, ez pedig a Morzsa. További érdekesség, hogy Balatonfüreden két Michelin csillagos étterem is van: a Mór 24 és a Sparhelt.
Egy csillagos Michelin éttermek:
- 42, Esztergom
- Babel, Budapest
- Borkonyha, Budapest
- Costes, Budapest
- Essencia, Budapest
- Rumour, Budapest
- Salt, Budapest
- Bib Gourmand
- Anyukám Mondta, Encs
- Casa Christa, Balatonszőlős
- Kistücsök, Balatonszemes
- Macok, Eger
- Morzsa, Pécs (ÚJ!)
- Mór24, Balatonfüred
- Sparhelt, Balatonfüred
Zöld csillagot olyan éttermek kaphatnak, amik a Michelin megítélése szerint tesznek a fenntarthatóságért, tehát figyelembe vesznek környezetvédelmi szempontokat is a működésük során. Magyarországon 2023-ban az alábbi éttermek érdemelték ki a Zöld Csillagot:
- Almalomb, Hosszúhetény
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló
- Onyx Műhely, Budapest
- Salt, Budapest
- Villa Kabala, Szigliget (ÚJ!)
Az olyan éttermeket, amik csillagot, vagy Bib Gourmand minősítést ugyan nem kaptak, de a Michelin-ellenőrök felkeresésre érdemesnek tartják, mert konyhájuk figyelemre méltó, korábban Michelin-tányérral jelölték, idén pedig az ajánlott helyek közt említik.
- Bobajka, Tarcal
- Botanica, Dánszentmiklós
- Csopaki Resti by Laurel, Csopak
- FLAVA, Budapest
- Fricska 2.0, Budapest
- GÓRÉ, Kisharsány
- MoszkvaTéЯ Bistro, Budapest
- NOON, Balatonfüred
- Piac 42, Esztergom
- SHO, Budapest (bezárt)
- Solid, Budapest
- Tati, Budapest
- White Salon, Budapest
- Zincenco Kitchen, Budapest
Benkő Zoltán a pécsi Morzsa tulajdonosa ezt mondta, miután Jókuti András jelezte neki, hogy elismerést kapott:
“Tényleg? De most hogy? Hát ez fantasztikus, nagyon jó!
Így kell, hogy megtudjam tőled, mint a nagyok! 😀 Na ez tök jó! Műfajba vágó, mert erősen kommunikáljuk is, hogy ez egy jófajta bisztrókonyha, mintsem bármi más.”
A Michelin ezzel indokolta a Morzsa értékelését, amely már tavaly is ajánlott étteremként szerepelt:
Az új hullámos pékség-bisztró egy részleges sétáló utcában található, és nyugis, városi stílust kínál. A veknik és a péksütemények frissen a kemencéből érkeznek. Nagyszerű ár-érték arányt kínáló, egész nap elérhető, kisadagos ételek, telis-tele ízzel!