nlc.hu
Aktuális

Felmondási hullám a szegedi színházban

Sorra mondanak fel a szegedi színház dolgozói – a kellékes inkább felszolgálónak állt, annyira kevés a fizetés

Már tízen távoztak.

Az alacsony bérek miatt lassan elfogynak a műszaki és más szakemberek a szegedi színházból, akik nélkül nem lehet megtartani az előadásokat – írja a Telex. Mint a portál megjegyzi, idén a kormány a korábbinak a töredékére csökkentette ennek a kulturális ágazatnak az állami támogatását, és a várható gondokkal most, az évad kezdetén szembe kell nézniük a társulatok vezetőinek.

„Mindent megteszünk, de a takarékoskodás nagyon nehéz feladat, mert az elmúlt években minden költségünk növekedett” – nyilatkozta a színház főigazgatója, Barnák László. Elmondása szerint drágábbak lettek a díszletekhez és a kellékekhez való anyagok, többe kerülnek a jelmezek is, valamint az energia jócskán felemelt ára is növelte a teátrum kiadásait. „A színpadok világításán és a nézőterek komfortján viszont nem lehetett lefaragni” – jegyezte meg.

Szegedi Nemzeti Színház

Kevés a bér, ezért egyre kevesebb a Szegedi Nemzeti Színház munkatársa – Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A Szegedi Nemzeti Színháznak körülbelül 300 állandó dolgozója van, és nekik is többet kellene fizetni, hiszen a bérek is nőnek. A kata adózás megszüntetése szintén kiadási többletet jelent. A főigazgató szerint viszont nincs miből felemelni a színházi fizetéseket.

A színházat egymás után hagyják ott a munkatársak, az utóbbi 2-3 hónap alatt tízen távoztak, köztük az énekkarból hárman.

„Olyanok is felmondtak, akik már évtizede ott dolgoztak, és nagyon szerették a munkájukat, de nem élnek meg a keresetükből” – hangsúlyozta Barnák. A főigazgató úgy tudja, volt, aki a fővárosba, volt, aki az egyetemre ment dolgozni, és olyan is, aki éttermi felszolgálónak állt.

Az igazgató szerint sok más társulatnál is küzdenek azzal, hogy már hiányszakmák vannak a színházakban: nincs elég öltöztető, se szabó a jelmezvarráshoz, nincs fodrász, díszletmunkás, hangosító vagy elég műszaki munkatárs. „Ha pedig nem lesz világosító, akkor nem lesz előadás sem” – jegyzi meg Barnák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top