nlc.hu
Aktuális

A tanévkezdés előtt szűnt meg egy általános iskola

A tanévnyitó előtt egy nappal zártak be egy józsefvárosi általános iskolát

Az iskolába főként hátrányos helyzetű gyerekek jártak.
osztályterem

Tanévkezdés előtt, egyetlen nap alatt szűnt meg a nappali tagozatos általános iskolai oktatás a Budapest 8. kerületi Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor Utcai Tagintézményében – értesült a Népszava. Az intézmény tanárai egy augusztus 31-én tartott értekezleten értesültek arról, hogy másnaptól, vagyis szeptember elsejétől már nem lesz nappali általános iskolai feladatellátás, csak a gimnáziumi és a leginkább felnőttoktatás keretében megvalósuló esti általános iskolai oktatás marad meg.

A döntés és annak gyorsasága hideg zuhanykényt érte a pedagógusokat, a diákokat és a szülőket is. Annak ellenére sem számítottak erre, hogy voltak problémák, például a diáklétszám folyamatosan csökkent, és mivel a tanulók többsége hátrányos helyzetű, roma gyermek volt, sokan szegregált iskolaként tartották számon.

Az oktatás megszűnésével a felső tagozatosok többségét egy 9. kerületi iskola vette át, de a 7. évfolyamosoknak ott már nem volt hely, így az osztályok nem maradhattak együtt, a hetedikeseket „szétszórták más iskolákban” – tudta meg a lap.

Az iskolát fenntartó Belső-pesti Tankerületi Központnál azt nyilatkozták, hogy augusztus 30-án „észlelték” a tanulók létszámának drasztikus csökkentését, ezt követően értesítették a szülőket a fennálló helyzetről. Indoklásuk szerint az intézkedésre a köznevelési törvény azon előírása miatt volt szükség, mely szerint az általános iskolai osztályok minimális létszáma 14 fő, összevont osztályok működése pedig csak alsó tagozaton engedélyezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top